Gör juice till eleverna – av matsvinnet

Foto: Privat
Kökschefen Niklas Svengert.
GODA NYHETER

En blandning av överblivna äpplen, lökar och apelsiner från Ica – det blir juice till eleverna på Skiftningehus skola, rapporterar Eskilstuna-Kuriren.

– Vi måste göra något åt det här matsvinnet, hela samhället, för klimatets skull, säger kökschefen Niklas till Aftonbladet.

På Skiftingehus skola i Eskilstuna har ett nytt dryckesalternativ börjat serveras till lunchen. En blandning av överblivet frukt och grönt från en närliggande Ica Maxi-butik mixas till juice av Nikas Svengert, kökschef, tillsammans med övrig personal.

I måndags var det premiär – och drycken har serverats hela veckan lång, vilket uppskattats av eleverna.

– Den är slut! Det har gått åt väldigt mycket, säger Niklas.

Får barn att upptäcka frukt

Han tycker att en positiv effekt är att barn som ofta kan vara lite avigt inställda till att äta frukt och grönt nu får ta till sig de nyttiga alternativen på ett mer spännande sätt.

– Det här är ju saker som småbarn ofta inte är så förtjusta i, grönsaker liksom. Att de vågar prova är roligt.

Men framförallt är det oro för jordens framtid som gör att Niklas tycker att det är en viktig satsning. Han är engagerad i klimatfrågor.

– Jag brinner jättemycket för det här med matsvinn, hela samhället måste göra något åt det för klimatets skull, säger han.

”Alla måste hjälpas åt”

Ica-butiken som hjälpt till slänger omkring 20–40 kilo frukt per dag. Från deras sida var det självklart att ställa upp när frågan ställdes från Niklas och skolans håll.

– Jag tycker det är jättebra. Det är ju synd att slänga mat som faktiskt är tjänlig, säger Jesper Carlsson som jobbar med frukt och grönt på butiken till Eskilstuna-Kuriren.

Niklas och kollegorna siktar på att fortsätta med sitt juiceblandande framöver, så länge Ica-butiken har överblivet frukt och grönt att bistå med. Han säger att det inte finns några krav på juice, men att den första veckan varit en succé.

– Vi ärver inte jorden från våra föräldrar, utan vi lånar den från våra barn. Matsvinnet är en stor och viktig del, och såhär kan vi ge ett kantstött äpple en andra chans, säger han.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

5 tips: Så minskar du matsvinnet 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

Eskilstuna

Ica