Här får pensionärer åka kollektivt gratis

I Trelleborg blir det gratis för alla personer över 67 år att resa kollektivt. Det beslutades på måndagen och ska gälla från den 1 maj, skriver Trelleborgs Allehanda.

Trelleborgs kommunstyrelse har diskuterat om gratis kollektivtrafik ska gälla från 65, 67 eller 69 års ålder. På måndagen beslutade man att bussåkningen blir gratis för alla över 67, rapporterar Trelleborgs Allehanda.

– Vi vill uppmuntra till resor med kollektivtrafik. det är hälsosamt för de äldre. Det handlar om att folk ska våga röra sig mer ute, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M) till tidningen.

Kostnaden: 5,8 miljoner

Det är Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som alla hade det som vallöfte. Att det ska gälla från 67 år handlar till viss del om att det är billigare än pensionsåldern 65. Men förhoppningen är att satsningen, som beräknas kosta skattebetalarna 5,8 miljoner kronor per år, ska betala tillbaka sig.

– Ensamhet bland äldre ökar belastningen på vårdcentralerna. Så vi räknar med att vi får tillbaka kostnaden för detta i andra ändan, säger Mikael Rubin.

Den kostnadsfria kollektivtrafiken börjar gälla den 1 maj i år. Man ska också utreda hur äldre som bor på landsbygden ska kunna ta del av satsningen.

Publisert:

LÄS VIDARE