David har tolv hjärntumörer – ger 70 000 mot barncancer

Tack vare främling kan han både hjälpa & leva sin dröm

David Persson, 34, har tolv elakartade tumörer i hjärnan. Nu skänker han 70 000 kronor till Barncancerfonden.

– Jag blir varm inombords av att jag kan göra det här, säger han.

David Perssons stora passion i livet är bilar. Därför ger han bort pengarna på en bilmässa i Jönköping. Han kommer direkt från verkstaden när han berättar i telefon om sin gåva:

– Det värsta för mig är när jag är på sjukhuset och möter föräldrar med en liten unge, sjuk och askgå i ansiktet, som knappt hunnit leva ens. Därför bestämde jag mig för att ge pengar till Barncancerfonden.

Tappade minnet en vecka

För David Persson förändrades livet totalt för fem år sedan. Allt började med att han rasade ihop hemma i badrummet.

Han vaknade inte upp förrän en vecka senare, på sjukhus i Lund. Nyopererad med smärtor, utan att veta vad som hänt.

– Min familj var samlad. Läkaren berättade: ”David, du har cancer. Tretton obotliga tumörer.” Jag kan fortfarande höra ekot av hans röst. Min första tanke var om jag någonsin skulle komma hem igen.

Det skulle han. Men livet var förändrat. En enda tumör hade läkarna kunnat operera bort. De andra tolv i hjärnan, och modertumören i ryggen, är omöjliga att skära bort eftersom de sitter så illa till.

Sedan dess har David kämpat vidare med cellgifter och strålning. I tre år har tumörerna hållit sig i schack och inte växt. När han och sambon bestämde att prova en paus i behandlingarna så växte tumörerna direkt.

Vill leva fullt ut

David har en otrolig livsvilja och försöker att leva som vanligt de timmar om dagen då han inte är trött eller mår illa.

– Orken är borta och musklerna försvinner. Men jag är positiv och vill klara det här. Jag tänker hela tiden att jag vill leva fullt ut och göra det jag verkligen vill.

Och det var just därför som gåvan till Barncancerfonden kom till: Davids dröm är att köra det spektakulära ”Gumbal 3000 Rally”, som i år går mellan Riga och Mykonos. Det lockar motorfans, kändisar och entreprenörer från hela världen. Men det är ytterst få som kan köra – biljetterna kostar en halv miljon kronor.

– Därför började jag och min sambo en insamling på Facebook, vi gjorde armband och försökte få ihop pengar så att jag kan delta, berättar David.

Fick halv miljon av okänd

Då hände det otroliga:

– En främling hörde av sig och gav mig pengarna som behövdes till loppet för att uppfylla min önskan. Jag kan knappt fatta att det är sant, inte ens när biljetten kom i brevlådan.

David kallar sin okände välgörare för Mr X. En Mr X som också gjorde att de 70 000 som David lyckats samla ihop inte behövdes till rallyt längre.

– Jag hade inte en tanke på att behålla pengarna för egen del. Det är ju massa goda människor som skänkt dem till mig.

David Persson har ingen aning om hur länge han kan överleva. Men nu räknar han kallt med att köra loppet i juli.

– Ett tag vågade jag aldrig tänka framåt, men jag har ändrat mig.

Det första året tillbringade han på sjukhuset i Lund. Därefter kom en fas då han först satt i rullstol, såg positivt på framstegen och klarade sig allt bättre.

Men efter ungefär tre år blev David deprimerad.

– Det var som om allt sjönk in på allvar. Jag fick ångest och svåra sömnproblem eftersom jag var så rädd att somna och aldrig vakna upp. Jag gick upp 22 kilo av medicinerna ett tag och var till och med rädd att folk skulle se mig.

Nu låter du så glad, vad hände?

– Jag hade vägrat gå till en psykolog och äta antidepressiva, men till slut ändrade jag mig. Det var jättebra. Och så har jag alltid varit en positiv person.

Du vet inte hur länge du kan överleva och går fortfarande på cellgifter – hur tänker du i dag?

– Helt ärligt – folk tycker att jag är konstig – men det kan gå två veckor utan att jag tänker på cancern. Jag har blivit säker på att jag kan fixa det här. Det låter helt knäppt, men så är det.

David berättar att han blivit extremt intresserad av hur hjärnan fungerar och att han lärt sig massor i ämnet.

– Jag är övertygad om att vi har massor av kapacitet vi inte använder, och att det går att plocka fram extra styrka. Jag njuter av livet och vardagen. Innan var tanken på döden som en kardborre som fastnade, i dag rinner den av mig.

Publisert:

LÄS VIDARE