PRESENTERAS AV

Samordnade storkar stirrade stint söderut

1 av 6 | Foto: Erling Johnsson
Ett femtiotal storkar invaderade villataken i Lomma under måndagen.
GODA NYHETER

Dussintals storkar med näbbarna pekande söderut täckte hustaken. Erling Johnsson, 74, fick snabbt fram kameran och förevigade den märkliga synen, vilket Sydsvenskan var först med att berätta om.

– Jag har aldrig sett något liknande tidigare, säger Erling till Aftonbladet.

Vid sjutiden på måndagskvällen ropade Erling Johnssons fru Eva på honom. Hon hade fått syn på något utanför parets hus i Lomma. När Erling kom ut på förstutrappan fick även han ta del av den ovanliga naturupplevelsen.

– Det stod fullt med storkar, en lång rad, på grannens hus. De stod med jämna avstånd och alla med näbbarna mot söder, säger han.

”De fick inte plats på ett tak”

När han flyttade blicken insåg han att det inte bara var ett hus som hade fått bevingat besök.

– När jag tittade mot de andra husen satt det storkar där också, de fick inte plats på ett tak. Totalt var det nog bortåt 50 stycken. Och jag som aldrig har sett någon stork i Lomma tidigare trots jag bott här i 50 år, säger han.

Erling plockade snabbt fram sin mobiltelefon och fotograferade de församlade fåglarna. Han bevittnade sedan hur de stod kvar på taken i fem till tio minuter, innan de först flyttade till ett annat tak och sedan i samlad skara lyfte och flög iväg.

– Det är inte som att de flög i grupp som till exempel vildgässen, utan de flög huller om buller. När de satt på taken var det dock väldigt ordnat och organiserat, säger han.

Kan ha kommit från projekt

Erling tror att storkarna kanske kommit från Hemmestorp några mil öster om Lomma. I slutet av juli anordnades där nämligen en frisläppning av hägnuppfödda ungstorkar, som en del i ett projekt av Naturskyddsföreningen och Skånes ornitologiska förening.

– Jag är ingen ornitolog så jag vet inte exakt, men det kan ju hända att några av dem var med i den flocken, säger Erling.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM