PRESENTERAS AV

Här sprider katten lugn – på sjukhuset

Foto: UCSF
Katten Duke sprider lugn på sjukhuset.
GODA NYHETER

På den här intensivvårdsavdelningen är det en lite otippad karaktär som skänker sinnesro åt patienterna – nämligen en svart katt.

– Han är en underbar, älskvärd katt, säger Elizabeth Fernandez, informationsansvarig på sjukhuset, till The Dodo.

Det är på sjukhuset UC San Francisco som en katt vid namn Duke Ellington Morris – eller, som han i folkmun förkortar sitt namn: Duke – blivit ett älskat inslag i vardagen. Katten tillbringar sina dagar på intensivvårdsavdelningen där han kort och gott fungerar som en terapikatt.

2010 var katten Duke hemlös. Men tack vare en femåring vid namn Isa Morris blev han adopterad från ett katthem. Och när det visade sig att katten var väldigt pigg av sig – så pigg att det var svårt för familjen Morris att alltid orka med – bestämde de sig för att ge Duke chansen att bli ett terapidjur.

– Han fick göra alla möjliga sorters prover för att visa att han skulle passa in, säger mamma Jennifer Morris till The Dodo.

Många saknar sin katt

Det blev snart klart att Duke skulle kunna bli en perfekt terapikatt. Så även om han bor kvar hos Jennifer och Isa har han numera ett ”jobb” att gå till på sjukhuset varje dag. För två år sedan placerades han på intensivvårdsavdelningen, och där trivs katten som fisken i vattnet.

Elizabeth Fernandez berättar att många patienter saknar sina egna katter. Då är det extra trevligt att få ha en surrogatkompis för den som behöver ligga inlagd på intensiven. Duke ställer förstås upp.

– Han är en underbar, älskvärd katt. Han är så tålmodig, och han ger så mycket trygghet till våra patienter och vår personal, säger Elizabeth till The Dodo.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Katter