Donerar två miljoner till äldreboendet – efter sin död

avEneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

I veckan fick äldreboendet Tunagården i Eskilstuna det glädjande beskedet att två miljoner kronor skulle skänkas till deras verksamhet. Men det var bitterljuvt – den fina gåvan kommer nämligen från en av Tunagårdens tidigare boende.

– Vi saknar ju givetvis honom och är tacksamma för att han tänkte på oss, berättar enhetschef Anneli Carlson för Aftonbladet.

Nyligen beslutades det att vård- och omsorgsboendet Tunagården tar emot den testamentariska gåvan på två miljoner kronor, vilket Eskilstuna-Kuriren skrivit om tidigare.

– Det är helt ofattbart, vi har varit chockade, berättar Anneli Carlson, enhetschef på Tunagården.

Donationen kommer från en brukare som bott på hemmet sedan år 2005. I vintras avled mannen – och lämnade efter sig en oväntad gåva.

– Det är fantastiskt roligt. Han tänkte alltid på sina medboende och oss personal, säger Carlson.

Foto: ESKILSTUNA KOMMUN.
Efter grannens fina gåva kan boende på Tunagården glädjas åt en budget avsedd enbart för sociala aktiviteter.

Ska gå till spelkvällar och fester

Testamentet var väldigt tydligt – pengarna ska gå till sociala aktiviteter för de boende och ingenting annat. I testamentet har han uppgett att hans önskan är att ”medlen ska användas för att öka aktivitetsutbudet”.

Carlson som arbetade på boendet när mannen flyttade in lärde känna honom väldigt väl och är egentligen inte så förvånad när hon tänker efter. Under sin tid på boendet ville han gärna vara med och göra det han kunde för att förbättra förutsättningarna på boendet. Han bjöd in politiker och tjänstemän i diskussioner och ville höra om personalens personalmöten.

– Han var väldigt engagerad i vad som hände på boendet och var mån om alla oss.

Nästa steg är att förvaltningsledningen kommer att ta fram den konkreta planen på hur och vad pengarna kommer att läggas på rent specifikt, men det rör sig om exempelvis spelkvällar och fester.

– Han brukade ofta anordna kvällar med underhållning, han spelade munspel och höll i allsångsgrupper. Så det blir kul om det blir sånt.

”Helt fantastiskt”

Två miljoner kronor är inte lite pengar och att det ska satsas på just sociala aktiviteter som underhållning är någonting som verkligen glädjer de boende på Tunagården. Från och med nu kommer de ha en budget enbart för roliga och avslappnande aktiviteter.

– De är jätteglada och tycker att det ska bli jätteroligt. Det är helt fantastiskt, säger Carlson.

Mannen har inga nära anhöriga vid liv och med pengarna hoppas boendet även på att kunna fira hans födelsedag i form av en minnesdag för honom.

– Jag är så tacksam över att få ha fått tagit del av hans liv. Vi saknar ju givetvis honom och är tacksamma över att han tänkte på oss, säger Carlson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM