Hemlöse Wassim slipper bo ute – tack vare Fredrik

1 av 2 | Foto: Privat
Här är första kvällen hos Fredrik efter att Wassim fått bo ute några dagar. Wassim är längst till vänster, Fredrik i mitten och Fredriks vän till höger.

avMalin Wigen

GODA NYHETER

Wassim Khalaf kom till Sverige för cirka ett år sedan. Trots ihärdiga försök har han ännu inget boende och har tvingats bo på gatan.

Men nu har Fredrik Fredriksson öppnat upp sitt hem, skriver Barometern.

I mars förra året var Wassim Khalaf tvungen att fly Damaskus i Syrien och därmed avbryta sina doktorandstudier till maskiningenjör. Anledningen var att militären ville ha honom då han är högutbildad, något han vägrade gå med på.

– Vi skulle tvingas att döda andra syrier, jag ville inte det. Istället skulle militären döda mig.

Precis som många andra tog han den farliga vägen med gummibåt över havet från Turkiet till Grekland. Under färden fylldes båten med vatten och den kapsejsade.

– Vi försökte rädda varandra i land. Jag hjälpte en gravid kvinna och en liten pojke. Men en kille drunknande.

”Varit tvungen att flytta hela tiden”

I april 2015 nådde Wassim Malmö och till slut hamnade han i Kalmar. Han fick uppehållstillstånd och svenskt id-kort och det var nu det var dags för honom att försöka skapa sig ett liv i Sverige. Men det har inte varit lätt då det har varit väldigt svårt att hitta boende.

– Jag har inte kunnat ta tag i mina studier på riktigt då jag har varit tvungen att flytta runt hela tiden.

”Jag begär inte mer”

Wassim har dragit i alla möjliga trådar för att kunna lösa sin bostadssituation. Bland annat har han skickat brev till alla fastighetsägare i Kalmar, men ingen har svarat honom. Och så har han sökt hjälp hos socialförvaltningen som säger att de inte har några lägenheter.

–  De sa att jag skulle checka in på hotell, men hur ska jag ha råd med det? säger han och fortsätter:

– Jag kan bo på två kvadratmeter, jag begär inte mer. Jag vill bara ha ett tyst ställe att studera på.

Fredrik öppnade upp sitt hem

Under den senaste veckan har läget varit så illa att Wassim fått sova i trappuppgångar – men till slut kom räddningen. Fredrik Fredriksson som äger en camping på Öland fick höra om Wassims öde via nätverket ”Tillsammans Öland”.

– Då tänkte jag att det här löser vi. Sen åkte jag till Kalmar och och hämtade honom. Det var enkelt att öppna mitt hus för honom.

Sedan i tisdags får Wassim bo hemma hos Fredrik, första kvällen fick han äta middag med Fredriks vänner. En av dem är läkare och han la skapade en profil till Wassim på Linked in.

– Wassim har toppbetyg och är överintelligent, han är mer intelligent än vad jag är, säger Fredrik.

Nu ska han få bo där så länge det finns möjlighet, något han själv är glad över. Dock är det en tillfällig lösning.

– Fredrik är väldigt snäll som sa att jag fick bo där. Men jag vill ha eget hem och ta hand om mig själv. Jag kan göra mycket för Sverige i framtiden, säger Wassim.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kalmar