Här återförenas klassen – efter 55 år

1 av 5 | Foto: Privat
Klassen samlad
GODA NYHETER

För 55 år sedan åkte några pojkar från Fridhemsskolan i Malmö på klassresa till Oslo. I onsdags återförenades de för att åka iväg på ännu ett äventyr. Denna gång till Danmark, skriver Sydsvenskan.

År 1959 började ett gäng pojkar i samma klass på Fridhemsskolan. Längst fram i klassrummet stod Sven Törnqvist som var deras magister fram till 1962. Sedan dess har klassen träffats sporadiskt.

– Vi har firat 25 och 40 år, sedan har de som bott nära varandra kanske träffats ibland. Nu är det 55 år sedan vi gick ut och då träffas vi igen, säger Håkan Jälmby.

För 55 år sedan tog Sven Törnqvist med sig ett gäng pojkar till Oslo på klassresa. Den här gången tog han med sig, ett något äldre gäng, till Danmark.

– Han hade planerat allt och var vår guide på resan. Vi käkade lunch som man gör i Köpenhamn och var runt i staden, säger Håkan Jalmby.

Håkan säger att det allra bästa med att ses igen är att man känner igen allihopa.

– När vi ses finns ingen ålder. Man intar i princip samma roller som man gjorde då och pratar till varandra som man gjorde när man var pojk. Det uppskattar alla.

Men 55 år är en lång tid och alla har valt olika vägar i livet.

– Vi pratar om allt väldigt prestigelöst. Det har varit sjukdomar och skilsmässor men vi kan prata om allt. Jag hoppas att vi kan fortsätta ses. Nu är Sven 93, men jag hoppas att vi kan fira honom när han fyller 100.

ARTIKELN HANDLAR OM