Kan bli bilfria dagar i London – redan 2018

Foto: JESSICA GOW / TT
Genrebild.

avMiriam Bratt

GODA NYHETER

Tusentals människor dör i förtid varje år på grund av luftföroreningarna i Englands huvudstad.

Därför vill nu Londons borgmästare Sadiq Khan införa bilfria dagar.

Det kan bli bilfria dagar i Englands huvudstad London. Anledningen är att experter varnar för en luftföroreningskris som ska vara ansvarig för tusentals tidiga dödsfall varje år, skriver The Guardian.

Under tisdagen träffades tjänstemän i Londons stadshus för att diskutera förslaget.

En talesman för Londons borgmästare Sadiq Khan säger:

– Han är fast besluten att göra allt för att skydda Londonbornas hälsa och prioritera gång, cykling och kollektivtrafik. Han vill minska Londons beroende av förorenande bilar.

Bilfria dagar i London

En källa i stadshuset uppger för The Guardian att man fortfarande arbetar med detaljerna kring hur dagarna ska fungera men att man hoppas kunna införa enskilda bilfria dagar i olika delar av London redan under 2018. Till nästa år satsar regeringen även på bilfria dagar i hela London.

Tidigare i år beskrev fyra parlamentsledamöter problemet som en "nationell hälsonödläge" i en utredning. I rapporten granskade ledamöterna regeringens luftplaner som har dömts som olagliga tre gånger i högsta domstolen.

London är inte ensamma om idén. Städer runt om i hela världen har infört bilfria dagar för att kämpa mot föroreningar i luften.

Följ Goda nyheter på Facebook

5 smarta saker du enkelt kan göra miljön 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM

London

Trafik