Leopold räddar änderna – med sina egna pengar

avEneida Berisha

När kommunen beslutade att bryta en lång tradition av att mata gräsänder gjorde det Leopold Erikssson väldigt besviken. Han gjorde det till sitt uppdrag att rädda dem – oavsett vad det kostar.

– De kommer ju dö så småningom, säger Leopold.

Efter att Härnösands kommun beslutat att upphöra matningen av dess änder har många djurvänner reagerat. En av dessa är 79-åriga Leopold Eriksson, som Allehanda skrivit om.

–De har varit här i flera år och är viktiga för staden. Det har varit helt fantastiskt för oss som bor här att se de här vackra änderna, säger Leopold.

Det Leopold reagerar på är att änderna matats sedan 80-talet och att kommunen helt plötsligt slutar med det. Han ifrågasätter dessutom kommunikationen kring det.

– Man blev alldeles kall av att höra det. De kunde ju frågat oss invånare om vad vi tycker om det här, säger han.

Nu går han ut flera gånger i veckan för att mata gräsänderna och deras ungar med korn – och havrekross.

1 av 3 | Foto: PRIVAT.

Har stört bostadsägare

Kommunen har haft ansvaret för att mata gräsänderna och bistå med vatten genom en pump. I höstas tog kommunen beslutet att avsluta matningen och ta bort pumpen efter sommarens torka.

– Efter diskussionen som blev till under sommarens torka tyckte vi att det är bättre att använda det foder som finns till människor som har tamboskap än till vilda fåglar, säger Thomas Jenssen förvaltningschef på samhällsförvaltningen i Härnösands kommun.

Dessutom ska gräsänder som tar sig in på tomtar orsakat problem för bostadsägare. Jenssen menar även att det är naturligt för dem att söka nya platser att bo på.

– Gräsänder är ju flyttfåglar, får de ingen mat där de är flyttar de någon annanstans, säger Jenssen.

Startat insamling

Men det är Leopold tveksam till.

– De har ju ingen ork för att flyga. De är inte vana med något annat eftersom de är uppväxta här och har aldrig gjort en sådan resa förut. De kommer ju dö så småningom, säger han och fortsätter:

– Det var dumt av kommunen att göra det här utan att fråga oss och när de skött dem i så många är, säger Leopold.

Hittills har Leopold lagt 1 000 kronor på mat till änderna. Tillsammans med två andra personer hoppas de på att få kommunen att ändra sitt beslut.

Under tiden har de startat en insamling på Facebook som andra djurvänner kan skänka till.

Men tills det sker kommer djurvännerna att fortsätta bistå änderna med mat – på egen hand.

– Vi kommer att fortsätta mata dem.

ARTIKELN HANDLAR OM