Nordens äldsta person: Alice Östlund fyller 111 år

Foto: ADAM IHSE / TT Nyhetsbyrån
Alice Östlund när hon var 104 år.

avClara Öhrn

GODA NYHETER

Grattis Alice Östlund, nordens äldsta person, som fyller 111 år idag.
111-åringen kommer fira en stillsam födelsedag med närmaste familjen på boendet i Trollhättan.
– Hon är en fantastisk människa, berättar systerdotterdottern Ulrika Axelsson.

Alice Östlund är troligen nordens äldsta person. Idag fyller hon 111 år vilket gör henne till en av de äldsta personerna i Sverige någonsin.

Hon föddes i Hälsingland men har flyttat runt mycket i sitt liv och har bott över hela Sverige, från Lappland till Trollhättan - där hon bott sedan 80-talet.

”Har stått vid min sida”

Systerdotterdottern Ulrika Axelsson har haft en mycket nära relation till sin extramormor genom hela livet.

– Hon har stått vid min sida. Henne kunde man ringa dygnet runt om det var några problem. Hon är en fantastisk människa, säger Ulrika.

Blir en lugn födelsedag

Ulrika berättar att det kommer att bli en lugn födelsedag för Alice på äldreboendet. 111-åringen har förlorat det mesta av både hörseln och synen och orkar inte så mycket längre.

– Det är min mamma som är mycket med henne nu och tar hand om henne, hon är sjuksköterska i grunden, berättar Ulrika Axelsson.

Alice Östlund har varit ett stående inslag i Sveriges radio väst och är troligen världens äldsta radiopratare, skriver SR.

Ulrika berättar att hennes medverkan i radio har betytt mycket för henne och att hon älskat uppståndelsen kring hennes tidigare födelsedagar.

– Hon tycker att det är så roligt att hon fått så mycket uppmärksamhet sedan hon var med i radion, säger Ulrika Axelsson.

ARTIKELN HANDLAR OM