Vännernas insamling till cancersjuka Jenny

avJonna Claesson

1 av 3 | Foto: Privat
Fredrik och Sebastian startade insamling för barndomsvännen Jenny som lider av obotlig cancer.

När Sebastian och Fredrik fick veta att deras barndomskompis Jenny Almén har obotlig cancer, startade de en insamling till hennes familj.

– Vi hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli så stort, säger Fredrik.

I mellandagarna fick tvåbarnsmamman Jenny Almén, 27, veta att hon har en obotlig cancer. Läkarna vet inte hur länge hon kommer leva, så för att Jenny och hennes familj ska få uppleva en sista resa startade barndomskompisarna Sebastian Larsson och Fredrik Almén en insamling.

– Det var Sebastian som ringde till mig och sa att vi måste göra någonting, säger Fredrik.

Snart kom de på den eminenta idén att starta en insamling, främst bland familj, släkt och vänner.

– I stället för att alla skulle komma med blommor och choklad ville vi att Jenny och hennes familj skulle få uppleva någonting roligt tillsammans, kanske en weekend eller något.

Över tusen personer engagerade sig

Så fort insamlingen drog igång kom det önskemål om en Facebookgrupp där man kunde bjuda in sina vänner. Den fjärde januari 2017 skapades en hemlig Facebookgrupp vid namn ”Insamling till Jenny” och snart var det över tusen personer som engagerat sig.

– Vid lunch dagen efter hade vi fått ihop 10 0000 kronor. Dagen efter det var vi uppe i 25 000 kronor. Vi hade inte kunnat drömma om att det skulle bli så stort.

Efter tre veckor var summan uppe i 100 000 kronor och den dagen de skulle lämna över gåvan till Jenny var de uppe i hela 125 630 kronor.

För att lämna över gåvan till Jenny hjälpte hennes föräldrar till med att få henne till rätt plats vid rätt tidpunkt.

– Jenny och hennes familj var hos hennes föräldrar. Jag, Sebastian och Jennys närmsta kompisar åkte dit. När hon såg oss i fönstret bröt hon ihop, det var så många frågor.

”Tårarna bara sprutade”

Fredrik berättar att de ville göra en liten tillställning av det hela, så de hade köpt med sig en jordglob i present. Jenny och hennes sambo Mattias förstod inte vad den skulle ha för betydelse men blev snart ombedda att blunda, snurra på jordgloben och peka på valfri plats.

– De fick snurra några gånger men när de till slut satte fingret på Hawaii sa jag och Sebastian att det lät som en bra plats.

Sedan bad de Jenny att skriva ”Till Jenny, Mattias, Ella och Mille” på ett plakat samt 25630, siffra för siffra.

– Hon förstod inte alls vad det skulle betyda men då förklarade Sebastian hela scenariot, från början till slut. Och sedan berättade jag att insamlingen blev större än vad vi tänkt och att hon kunde lägga till en etta framför de andra siffrorna. Hon blev så chockad.

Jenny själv säger att hon är otroligt tacksam över den kärlek som hon omges av.

– Jag hamnade verkligen i chock, tårarna bara sprutade. Jag är så tacksam över all denna kärlek.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer

Familj