PRESENTERAS AV

Sverige är bäst i världen för kvinnor

…men i övrigt hamnar vi först på sjätte plats

Foto: TT
Sverige är bästa landet för kvinnor enligt ny undersökning.
GODA NYHETER

Enligt en ny undersökning hamnar Sverige högst upp gällande kvinnors rättigheter och jämställdhet, skriver New York Times.

Sverige är världens bästa land för kvinnor. Det visar en ny undersökning som den amerikanska tidskriften US News & World ligger bakom. Placeringen baseras på hur landet ligger till gällande bland annat mänskliga rättigheter, lika inkomster och säkerhet.

Efter Sverige hamnar de två grannländerna Danmark och Norge – på så sätt utmärker sig Skandinavien som en region som är bäst i världen för kvinnor.

US News & World utför undersökningen tillsammans med de amerikanska universiteten varje år och gör en topplista där världens bästa länder presenteras i olika kategorier.

Är inte världens bästa land

Att Sverige kom först i kvinnokategorin kan ”komma som en överraskning för USA:s konservativa”, skriver New York Times. Tidningen syftar på den bild av Sverige som bland annat Fox News har förmedlat de senaste veckorna, med påståenden som att rädda svenska kvinnor tvingas ”barrikadera sig hemma” för att skydda sig mot ”kriminella horder av muslimska immigranter”.

Sverige vann en till kategori – vi utses också till världens bästa land för barn. Men på det stora hela – i huvudklassen om världens bästa land – får Sverige nöja sig med en sjätteplacering. Segrade gjorde Schweiz tack vare landets kombination av inställning till utbildning, demokrati, affärsliv och livskvalitet, följt av Kanada, Storbritannien, Tyskland och Japan.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM