Kalid vill ge tillbaka – klipper gratis

avMalin Wigen

Kalid har bott i Sverige i fem år och har påbörjat sin dröm – att bli frisör. För att tacka för all hjälp han fått vill han underlätta för de som har det ekonomiskt svårt, genom att klippa gratis, skriver Barometern.

– Jag vet att det är ganska dyrt att gå till frisören här i Sverige, vissa människor har inte råd att betala, säger han till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Privat
Kalid erbjuder gratis klippning.

27-årige Kalid Brimo kom till Sverige för fem år sedan då han lämnade den kurdiska delen av Syrien. Där jobbade han som skräddare, men i Sverige valde han att följa sin dröm och utbilda sig till frisör.

Nu har han gått ett år på frisörutbildningen vilket även innefattat praktik. Han är dock inte riktigt färdigutbildad än utan jobbar extra inom restaurangbranschen i hemstaden Kalmar medan han söker heltidsjobb. Och i sitt jobbsökande fick han en idé – han ska klippa folk helt gratis.

– Jag satt i soffan och tänkte att jag förlorar tid. Då kom jag på att jag vill göra något och hjälpa folk här, säger han och fortsätter:

– När jag kom till Sverige hade jag inget. Men jag har fått hjälp här och jag glömmer det aldrig. Nu känns det som att jag måste ge tillbaka.

”Det är väldigt fint att hjälpa”

I ett inlägg på Facebook skriver han att han söker folk som har det svårt med ekonomin men som vill bli fina i håret.

Jag kommer inte ta något betalt utan vill bara ge alla samma möjlighet till att bli fina i håret. Vem? Vem som helst, ålder spelar ingen roll. Men speciellt studenter, pensionärer, arbetslösa. Pris? Gratis. Var? Hemma hos dig eller mig”.

Och han fick ett enormt gensvar. På en vecka har han klippt cirka 17 personer.

– Man ser att människor inte utnyttjar mig. Varje människa har en historia bakom sig, de behöver verkligen hjälp. En kvinna hade döttrar som aldrig varit hos frisören.

Även när Kalid får ett jobb kommer han att fortsätta att klippa gratis på fritiden.

– Det känns underbart när man gör något litet som känns stort för andra. Jag får kärlek, det är väldigt fint att hjälpa. Jag tänker alltid på andra människor, jag vill göra dem fina, säger han och fortsätter:

– Och jag vet att det är ganska dyrt att gå till frisören här i Sverige, vissa människor har inte råd att betala.

En dag hoppas han att jobba heltid som frisör, kanske äger han en egen salong.

– Jag kommer alltid att fortsätta jaga min dröm.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Sverige