PRESENTERAS AV

Ulrika fångar märkliga ljusfenomenet på bild

1 av 2 | Foto: Ulrika Jansson
GODA NYHETER

När Ulrika Jansson, 41, från Tyresö gick ut för att fota frostiga träd en tidig morgon var det något annat som fångade hennes uppmärksamhet. Ett ljusfenomen bredde ut sig på himlen, som Mitt i Tyresö har skrivit om.

– Jag blev helt paff, säger Ulrika till Aftonbladet.

Ulrika Jansson, 41, kommer från Tyresö i Stockholm. Och det var innan hon skulle till jobbet för några dagar sedan som hon gick ut för att ta några kort. Tanken var att motivet skulle vara frostiga träd, men då tornade något helt annat upp sig framför Ulrikas fotolins.

– Det var jättehäftigt. Man kan ju se solnedgångar och så, men det här var något mer.

Det var ett märkligt ljusfenomen som fascinerade Ulrika och hon var inte sen med att dela med sig av den mäktiga åsynen. Hon la ut bilder i en Facebook-grupp för andra som bor i samma område och responsen blev massiv.

– Jag var inte alls beredd på att det skulle bli så här uppmärksammat. Jag ville bara dela med mig av bilden, säger Ulrika.

Foto: Ulrika Jansson
Egentligen var Ulrika påväg ut för att fota den vackra frosten på träden.

I kommentarsfältet spekulerades det om vad ljusfenomenet egentligen är och någon som har svaret på det är klimatologen Weine Josefsson från SMHI.

– Det man har sett i Tyresö är ett så kallat Halo-fenomen, säger han.

Weine förklarar också att det som ligger bakom den vackra synen är att solen lyser på små iskristaller som svävar i luften, och då bryts och speglas ljuset i de här kristallerna på ett och samma sätt. Det gör att när man tittar mot himlen ser ljuset ut att komma från vissa riktningar.

– Halo-fenomen rent generellt är ganska vanliga, men de är sällan såhär effektfulla. Såhär slående fenomen förekommer kanske bara en eller två gånger per år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Halo

SMHI

Tyresö