Hjälper lantbrukare på Facebook: ”Vi måste kämpa vidare”

Mitt i lantbrukarnas foderkris fick Öxabäcksbon Peter Branshøj, 57, en idé.

Han startade gruppen Foderhjälpen 2018 på Facebook för att hjälpa djurägare att slippa nödslakta sina djur.

– Vi måste hjälpas åt, säger Peter som själv är bondson.

Sommaren har varit torr och bjudit på få regnskurar. Det har lett till stora utmaningar för landets lantbrukare som har svårt att få fodret att räcka till alla djur.

Situationen fick Peter Branshøj, 57, från Öxabäck att bestämma sig för att något måste göras.

– Jag satt och tittade på en äng mittemot mitt radhus som var oslagen. Samtidigt visste jag det är jättemånga som har svårt att få tag på foder. Där föddes idén, säger Peter.

Idén som Peter fick var att starta en grupp på Facebook där markägare som har oslagna ängar kan få med lantbrukare som behöver foder.

I måndags för drygt en vecka sedan startade han därför Foderhjälpen 2018. Och det tog inte lång tid innan gruppen växte till sig ordentligt. Nu har gruppen nästan 20 000 medlemmar.

– Det är fantastiskt kul för att det ger resultat. Det är många som har fått hjälp redan, säger Peter.

Peter: ”Situationen är allvarlig”

Peter är inte själv lantbrukare, men är uppvuxen som bondson – något han tror påverkar engagemanget han nu känner.

– Jag uppfattar situationen som mycket allvarlig. Det är en extraordinär händelse att vi inte fått ordentligt regn på åtta veckor, om inte mer. Jag är rädd att många lantbrukare och hästägare kommer tvingas till att nödslakta, säger Peter.

Just nu lägger han och gruppens andra administratörerna många timmar om dagen på att hjälpa till att moderera gruppen. Och Peter säger att han kommer fortsätta med gruppen så länge det behövs.

Kastade ut en bedragare

Förutom att förmedla kontakt mellan potentiella fodersäljare och köpare så försöker de också se till att inga bedrägerier sker i gruppen.

– Vi kastade ut en känd bedragare från gruppen. Vi försöker hålla så stenhård koll vi kan i gruppen, säger Peter som ändå uppmanar alla lantbrukare att vara försiktiga.

Slutligen har Peter ett budskap till alla där ute som kämpar för att utfodra sina djur:

– Håll modet uppe, vi måste kämpa vidare.

Publisert:

LÄS VIDARE