Förslaget: Inför hundar som hjälpmedel i hemtjänsten

avClaes Olsson, Eneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

I två års tid har Simon Holmér, 21, låtit sin hund Mira vara med honom när han besöker äldre i jobbet. Han har lämnat in ett medborgarförslag om att starta ett hundteam inom hemtjänsten i kommunen.

– Alla som jag besöker har varit jättepositiva, det finns inget negativt alls, säger han.

21-årige Simon Holmér har jobbat inom hemtjänsten i Örnsköldsviks kommun i snart tre år. För drygt två år sedan skaffade han Mira som är en blandras av schäfer och labrador. Det dröjde inte länge förrän han lät Mira följa med på besöken till de äldre, något som även Örnsköldsviks Allehanda skrivit om.

– Vi har aktivering en gång i veckan då vi kommer och fikar eller så i en halvtimme-timme. Det började med att jag frågade om jag kunde ta med hunden nästa gång, och det fick jag, säger Simon Holmér till Aftonbladet.

I kommunen finns det redan hundverksamhet på äldreboenden men inte för de som får hjälp hemma. Simon menar att ett hundteam för hemtjänsten hade varit positivt i flera avseenden – och har därför lämnat in ett medborgarförslag.

– Det leder till en ökad trygghet och glädje. Om man börjar i tid och gör deras tillvaro bättre så slipper de flytta in på boenden, de kan bo hemma längre. Det finns ju inte tillräckligt med platser, säger han.

1 av 5 | Foto: Privat
Ingrid Tjernström uppskattar besöken från Mira och Simon.

”Inget negativt alls”

Hunden Mira är snäll och lugn. Simon är tydlig med att mötet sker helt frivilligt. Och hundgoset uppskattas – inte minst av Ingrid Tjernström.

– Hon har aldrig varit någon hundmänniska, men hon tycker att den är jättefin och att det är så roligt. Jag tycker att det är jättebra, säger hennes dotter Eva Sedin.

Enligt Simon har intresset från kommunens sida varit svalt. De har bland annat pratat om en hög smittorisk. Men Simon hoppas att ett hundteam kan bli verklighet ändå.

– Det finns ju redan på boenden så jag förstår inte vad skillnaden är, säger han och fortsätter:

– Alla som jag besöker har varit jättepositiva, det finns inget negativt alls.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM