Dagny, 104: "Jag ska skaffa en smartphone"

avDennis Jörnmark Callstam

Foto: SVT / AP
Dagny fyller snart 105 – och har bestämt sig för att testa en smartphone.

Hon är Sveriges äldsta bloggare – och vägrar sluta utmana sig själv. Nu ska Dagny Carlsson, 104, köpa en smartphone.

– Knopp är lika viktigt som kropp, säger hon till Vetenskapens värld.

Dagny Carlsson fyller 105 i maj i år. Hon har tidigare gjort sig känd som Sveriges äldsta bloggare. Och hon vägrar fortfarande att visa några som helst ålderskrämpor.

Enligt SVT går hon fortfarande snabbare än de flesta – vilket enligt studier är en indikation på att personen kommer få ett långt liv. Och promenader ingår i Dagnys vardagsrutin för att hålla sig i form.

– Jag rör på mig varje dag. Och jag äter ordentligt och använder huvudet, det är lika viktigt, säger hon.

Miljoner besökare

För Dagny är det viktigt att fortsätta lära sig nya saker även på äldre dagar. Även det har forskning bevisat är en viktig ”ung-faktor” för äldre personer. För Dagny har det varit datorer som blivit hennes nya stora intresse.

Hennes blogg har haft nästan två miljoner besök. Och genom den kan hon visa upp sitt sociala liv, som är viktigt för henne. Hon umgås mycket med människor, och tycker att det sociala är nästan lika viktigt som att äta bra.

– Jag tycker inte om att sitta hemma och uggla. Det är inte ett dugg trevligt. Blir man ensam tappar man liksom suget, säger Dagny.

Dags för ny elektronik

Hon berättar i TV-programmet Vetenskapens värld att hon tycker att bloggen gett henne ett helt annat liv. På så vis har hon kommit i kontakt med mängder av nya människor, och får ett stort gensvar.

Nästa steg för den snart 105 år gamla men fortfarande ack så pigga Dagny är givet. Och det rör sig förstås om modern hemelektronik.

– Jag ska köpa mig en modern mobil, för den jag har är lite antik. Och så ska jag sitta och peta som alla andra gör nu för tiden. Det ska jag göra, säger hon.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM