PRESENTERAS AV

Rensade mobilen och vandrade 58 mil

1 av 4 | Foto: Paula Edén
GODA NYHETER

Paula Edén, 25, från Linköping, tröttnade på plugget, prylarna och vardagsstressen. I stället valde hon att radera det mesta från telefonen och vandra från Sundsvall till Tondheim, helt själv.

Den 26 maj påbörjade Paula Edén den långa, ensamma vandringen mellan Sundsvall och Trondheim. En vandring på 58 mil.

– Jag har alltid gillat naturen och att vandra men att se om jag kunde klara av det helt själv triggade mig.

Många reser utomlands och lägger pengarna på flygresor och dyra hotell, något som tär både på plånboken och på miljön, men Paula vill resa hållbart.

– Jag tycker om att skala av, känslan att man bara har sig själv och det som är på ryggen är bra. Väldigt enkelt, väldigt stilla. Man kan resa hållbart och uppleva sitt eget land.

Men de enskilda milen har inte varit en dans på rosor. Att ta sig fram mil efter mil med blåsor under fötterna och leriga vägar och endast en hängmatta som sovplats, var inte det lättaste.

– Det regnade jättemycket på slutet och marken var lerig och svår att ta sig fram på. Blev magsjuk också, det var inte heller så lätt. Då var man äcklig, säger hon och skrattar.

Men det svåraste var att vara ensam.

– Jag trodde att jag skulle möta fler vandrare på vägen, men det gjorde jag inte. Däremot så blev de möten jag hade väldigt betydelsefulla. Jag har alltid trott att jag är bra på att vara ensam men nu har jag förstått att jag verkligen tycker om att träffa människor.

Efter 31 dagar anlände Paula till Trondheim med en självförtroendeboost och planer kpå nya vandringar.

– Men kanske inte själv den här gången. Man får mycket frågor hur och varför man reser ensam som tjej, men man klarar mer än vad man tror när man väl ger sig ut. Jag skrev till familjen vart jag var när jag gick och lade mig och hade alltid en kniv i sovsäcken. Jag är glad att jag klarade av vandringen, jag fick många insikter.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM