Linda-Marie: Jag älskar min kropp

avJakob Andersson

GODA NYHETER

Linda-Marie Nilsson, 26, lärde sig älska sin kropp.
Och du kan lära dig älska din.
– Jag trodde verkligen att alla kunde behandla mig precis hur de ville. För jag behandlade ändå mig själv ännu värre, säger Linda-Marie Nilsson.

Aftonbladet träffar Linda-Marie Nilsson timmarna före hennes stora fest, releasepartyt för hennes debutbok ”Så lärde jag mig älska min kropp”. Men att ha en egen fest är något ganska nytt för Linda-Marie.

Något som pirrar och skrämmer.

– Det känns i hela kroppen. Jag har nästan aldrig haft fester för jag trodde ingen skulle komma. När gäster strömmar in kommer jag att börjar gråta, säger Linda-Marie.

Har alltid känt sig utanför

Linda-Marie tror att den som inte älskar sin kropp har svårt att älska sig själv. Och den som inte älskar sig själv har svårt att tro på kärleken från andra.

– Jag har alltid känt mig utanför och så jag har inte firat så mycket med andra människor. Så det känns väldigt stort att få ha den här festen, säger Linda-Marie.

1 av 5 | Foto: Lina Eidenberg Adamo/Norstedts Förlagsgrupp AB

Hon berättar om en uppväxt där vuxna omedvetet gjorde henne ont.

– Vänner till min föräldrar som var och på middag hemma hos oss kunde fråga om jag verkligen skulle äta mer, efter som jag var större än andra barn.

Linda-Marie bestämde sig för att banta första gången när hon var 10 år.

– Jag trodde alla kunde behandla mig hur de ville. För jag behandlade ändå mig själv ännu värre, säger Linda-Marie Nilsson

Hon formades till en person som alltid vill överprestera.

– Jag försökte vara bäst i skolan. Helst hundra rätt OCH en guldstjärna. Vara bäst på jobbet, vara bästa kompisen till de kompisar jag lyckades få. Vara bäst på att ligga, säger Linda-Marie som beskriver en omöjlig ekvation.

Djupaste svackan i hennes liv

För två år sedan tvingades hon sjukskriva sig för utbrändhet. Men det blev också en brytpunkt för henne.

För att komma upp ur den djupast svackan i sitt liv tvingades hon sakta acceptera sin själv.

Och sin kropp.

– Min dröm var redan när jag tretton år att jag någon gång skulle kunna tycka om mig själv och att någon skulle kunna älska sig tillbaka.

I dag är hon en av Sveriges viktigaste kroppsaktivister, och nu har hon debuterat som författare. När Linda-Marie Nilsson berättar är det nära både till skratt och tårar av glädje. Bokens syfte är att uppmuntra och inspirera.

– Jag har samlat sååå många tips i min bok. Men mitt viktigaste tips är att du ska tänka på dig själv som du tänker på någon annan som du älskar. Du skulle ju inte gå till min mamma eller syster och säga ”Vad ful din kropp är. Du är värdelös. Jag hatar dig”, säger hon och fortsätter:

– Men det har jag hela tiden sagt till mig själv.

Tårarna rinner av glädje

Men nu är det slut på självhatet och Linda-Marie brinner för att hjälpa andra.

– Med boken vill jag peppa andra att göra samma resa som jag har gjort.

Och att ge ut en bok är ändå ett stort och viktigt steg.

– Jag är så himla, himla glad och stolt. Titta jag börjar redan gråta!

Var snäll – allt blir bättre! 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker