Ugglan räddades ur skorstenen – släpps fri

avMiriam Bratt

1 av 4

När en uggla fastnade i en skorsten för några veckor sedan fick den ideella föreningen Svenska Djurambulansen rycka ut för en sotig räddningsinsats. Nu har fågeln rehabiliterats och släppts fri.

– Det var inte helt lätt eftersom ugglan har klor och näbb, säger generalsekreterare Camilla Larsson.

Klok som en uggla? Trots det klassiska uttrycket gör även ugglor felbedömningar ibland. Och det var något som Svenska Djurambulansens volontärer Katarina och Marianne fick smaka prov på i Göteborg för några veckor sedan.

– De fick ett larm på jourtelefonen om en uggla som satt fast i en skorsten, säger Camilla Larsson som är generalsekreterare för den ideella föreningen.

De två djurhjältarna tog sig snabbt till platsen för att rädda den lilla krabaten. Katarina fick själv ta sig in en bit i skorstenen. Det innebar vissa risker då ugglan, som suttit fast i ungefär ett dygn, inte var på särskilt gott humör.

– Katarina gjorde ett fantastiskt arbete med att försöka få ut den här ugglan. Det var inte helt lätt, även om ugglan var svag så hade den krafter till att kämpa emot.

1 av 4 | Foto: Svenska Djurambulansen
Volontärerna Katarina och Marianne räddade den stackars ugglan.

Efter några timmars räddningsarbete fick de loss fågeln, som fördes till Fågelcentralen för rehabilitering.

Några veckor senare var fågeln helt frisk igen och redo att släppas ut i det fria i Göteborg. Och äran att släppa ugglan fri fick Katarina och MariAnne.

– Som chaufförer av djurambulansen gör de ju detta helt frivilligt och utan betalning. Så betalningen är ju känslan av att få se ett sjukt djur bli friskt igen.

Är det vanligt att ugglor fastnar i skorstenar?

– Det är faktiskt förvånansvärt vanligt att ugglor söker bon i skorstenar. Därför rekommenderar vi att alla sätter nät på sina skorstenar, säger Camilla.

Följ Goda nyheter på Facebook

Tänk på detta innan du skaffar husdjur 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM