PRESENTERAS AV

Peter, 70, lugnade ned skolbarnen – med klassisk musik

Foto: Privat
Peter framför sin skolbuss – där den klassiska musiken dånar.
GODA NYHETER

Skolbusschauffören Peter tyckte att det blev för skvaligt med popmusik ombord – och bestämde sig för att lära barnen om Sibelius och Bach, rapporterar Sveriges Radio P2.

– Det blev lugnt och fint på bussen direkt alltså, en helt annan stämning, säger han till Aftonbladet.

Vid årsskiftet tog den pensionerade före detta bankmannen Peter Malmberg, 70, över tömmarna och började styra skolbussen i småländska Skruv. Tidigt märkte han att barnen – som är från förskoleåldern upp till årskurs sex – var väldigt sugna på att bestämma musiken.

– Då var det mycket det här vanliga skvalierit, popen och vad det nu är, det blev ganska högljutt, säger Peter.

Han bestämde sig för att säga ifrån. Även om han tycker om popmusik ”i viss dos” och beskriver sig som en allätare när det kommer till musik tyckte han att det behövdes lugnare toner längs vägarna.

”Helt annan stämning”

Så han valde att börja spela klassisk musik i skolbussen. Och succén var omedelbart ett faktum.

– Det var lungt och fint i bussen, oh ja, direkt alltså. Det var liksom en helt annan stämning.

Han intygar att ingen surade över utebliven pop – istället verkar många ha blivit frälsta. Elever har också intygat att det blivit lugnare stämning på bussen.

– Du skulle se! De sitter och spelar luftpiano till en Mozart-konsert. Idag var det en häftig orkester, då satte de igång och dirigerade, säger Peter.

”Lär sig lyssna”

Peter frälstes av klassisk musik redan under mellanstadieåren han med, då föräldrarna tog med honom på skolkonserter i Stockholms konserthus. En av de stora fördelarna med genren är, säger han, att ”man lär sig lyssna”.

– Tänk själv, om du lyssnar på Magnus Uggla eller vilken pop som helst, det kan man prata till. Men ska du lyssna och uppfatta alla nyanser i ett klassiskt verk måste du vara tyst och lugn, och känna in.

De klassiska tonerna kommer fortsätta dåna i skolbussen även framöver. Barnen har ingen favoritkompositör, men med tanke på färden kan bli ganska skramlig funkar inte finstämda violinkonserter.

– Däremot mer robusta toner, som igår hörde vi Sibelius Finlandia-svit. Barnen blir allätare de också, vi lyssnar på P2.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM