Påskägget till alla anställda: 39 000 kronor

avBabs Drougge

Glöm gamla skumägg och harar inslagna i folie.

På ett företag i Örnsköldsvik fick de anställda 39 000 kronor i årets påskägg.

Många arbetsplatser bjuder på något till påsken, oftast får man nöja sig med lite godis.

Men på ett företag i Örnsköldsvik får de anställda pengar i påskägget.

– Vi vill visa vår uppskattning till personalen och dela med oss av det vi skapar tillsammans, säger Ulf Strinnholm, vd på Lättelement AB.

Foto: Lättelement AB
De anställda delar lika, oavsett yrkestitel.

Alla får lika mycket

Upplägget, som kallas vinstdelning, är enkelt. Femton procent av den totala vinsten får de anställda dela på, broderligt och systerligt.

– De får dela solidariskt lika per arbetad timme, vi gör inte skillnad på någon anställd utan alla får lika mycket efter den tid man arbetat. I fjol gjorde vi en rekordstor vinst och kunde dela ut fyra och en halv miljon, så det var jätteroligt, säger Ulf Strinnholm.

Den som jobbat heltid, som chef eller i verkstaden, fick efter fjolårets rekordstora vinst hela 39 000 kronor extra, lagom till påsken.

Sedan upplägget infördes 2009 har drygt 16 miljoner delats ut till de anställda. För en som arbetat heltid sedan dess har detta inneburit 170 000 extra klirr i kassan.

Foto: Lättelement AB
Sofie Wessman är nöjd med arrangemanget.

Ökar motivationen

Tanken är att vinstdelningsystemet även ska ge fördelar tillbaks till företaget.

– Vi är naturligtvis måna om att det här ska skapa både trivsel och att man ska känna sig motiverad att göra ett så gott arbete, med så hög kvalitet som möjligt. Så att det också ska generera positiva effekter tillbaka, säger Ulf Strinnholm.

Exakt vilka effekter satsningen har gett är enligt vd:n omöjligt att mäta, men stämningen på jobbet har knappast blivit lidande.

– Det skapar definitivt en trivsel och det är väldigt roligt att gå upp och meddela en gång per år hur mycket bonus man kan räkna med. Sedan har det ökat allt eftersom, så det blir givetvis en större och större glädje. Speciellt i år när det blev så markant mycket bättre så har glädjen varit jättestor, det är himla roligt, säger Ulf Strinnholm, vd på Lättelement.

ARTIKELN HANDLAR OM