Jennys hashtag hjälpte stockholmarna att organisera sig

Av: Dennis Jörnmark Callstam

Publicerad:
Uppdaterad:
Jenny Nguyen startade #openstockholm.
Foto: Facebook
Jenny Nguyen startade #openstockholm.

När Jenny följde utvecklingen kring attacken på Drottninggatan i realtid mindes hon dåden i Paris – och fick en idé. Då startade hon hashtaggen #openstockholm, skriver Metro.

– Många reste sig upp och visade solidaritet och medmänsklighet, säger hon till Aftonbladet.

Jenny Nguyen, 22, hade precis kommit tillbaka till sitt kontor i närheten av Drottninggatan i Stockholm när hon nåddes av de första nyheterna om lastbilsattacken. Hon började direkt följa händelseutvecklingen i realtid via Twitter.

– Det är en känsla av hopplöshet, mörker och rädsla som uppstår. Det var samma känsla som under dåden i Paris, säger hon.

”Fint att se”

Minnena av terrorattackerna i Paris fick henne också att komma ihåg hur invånare i den franska huvudstaden använde sig av hashtags i sociala medier för att hjälpa varandra. Och hon såg hur flera vänner och bekanta redan börjat erbjuda husrum, mat och stöd via Twitter.

Därför bestämde sig Jenny för att försöka samordna insatserna med hjälp av en hashtag, som fick namnet #openstockholm.

– Det var det enda som behövdes, så att de som behövde hjälpen kunde hitta den, tänkte jag.

Själv blev hon strandsatt på kontoret i några timmar. Därefter fick hon följa händelseutvecklingen hemma hos en av sina kollegor, tills tunnelbanan började rulla igen vid 21-tiden.

– Jag hade vänner och bekanta som var hemma hos främlingar och hade främlingar hos sig. Det var fint att se, säger Jenny.

Orolig för framtiden

Dagen efter lastbilsattacken på Drottninggatan mår Jenny bättre, och är glad över att hashtagen fick ett så stort genomslag.

– Jag är jätteglad att väldigt många reste sig upp och visade solidaritet och medmänsklighet.

Men hon är också orolig för vad som kommer hända efter attacken. Jenny är rädd att risken för rasistiska attacker kommer öka i samhället. Hon är oroad bland annat för sina muslimska vänners skull.

– Nu är det viktigare än någonsin att försöka bygga ett samhälle där polarisering inte får ske. Det här är mest av allt en påminnelse om varför det är så viktigt att organisera sig, säger Jenny.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.