Goda nyheter

Här är lampan – som ska sätta stopp för störande kollegor

Av: 

Malin Wigen

GODA NYHETER

Är du trött på att bli störd när du är som mest koncentrerad på jobbet? Då kan denna lampa vara din räddning, skriver Sveriges Radio.

På företaget ABB har hundratals anställda testat en lampa som ska lysa grönt när kollegor för störa dem i arbetet och rött när de är upptagna. I testet användes ett datorprogram som känner av hur koncentrerade de är, skriver SR.

Det var 450 anställda i tolv länder som testade datorprogrammet som mätte arbetsbelastningen för varje individ – ett stör-ej-system som kallas Flowlight.

Programmet kunde också känna av om det fanns några möten inbokade i kalendern eller om någon var upptagen med att använda Skype.

Detta genom att registrera tangentbordstryck och hur de rörde musen.

När de verkade som mest upptagna tändes en röd lampa under tre kvart varje dag – och då fick inte kollegorna störa, såvida det inte var akut. När lampan lös grön var det däremot fritt fram. För de som ville gick lampan att sköta manuellt.

En av testarna, en mjukvaruingenjör, säger att han först var skeptisk till lamporna då det var som förr i tiden.

– Men faktum är att när vi började nöta in det här systemet så funkade det bra och man började respektera varandra på ett annat sätt, säger han till SR.

”Kan minska stressen”

Han och de andra användarna fick själva registrera när en kollega avbröt dem, både före och efter testet. Lamporna ska ha minskat avbrotten med 46 procent. Dessutom upplevde folk att de var mer effektiva.

Tanken är att stör-ej-lampor ska släppas på marknaden inom ett år. Man tror att stressen hos de anställda minskar av detta, vilket forskare ska undersöka.

– Särskilt i öppna kontorslandskap så upplever folk mer störningar och det här kan hjälpa till att minska den stressen och öka välbefinnandet på jobbet, säger datorforskaren Thomas Fritz på Zürich Universitet, till SR.

ANNONS

Shoppa härliga reakläder och skor - nu kan du fynda varor till 25% rabatt hos Ellos!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Lampan som stoppar störande kollegor - Nyheter (Ekot)

ÄMNEN I ARTIKELN

Goda nyheter

Arbetsmiljö

Stress