9 av 10 pensionärer: Livet blir bara bättre

BÄTTRE OCH BÄTTRE DAG FÖR DAG Äntligen får man sova ut och slipper kraven på jobbet. Nio av tio är nöjda eller mycket nöjda med sitt liv som pensionär och tycker att det är skönt att istället få tid för familj och vänner – och ett riktigt flatgarv.
BÄTTRE OCH BÄTTRE DAG FÖR DAG Äntligen får man sova ut och slipper kraven på jobbet. Nio av tio är nöjda eller mycket nöjda med sitt liv som pensionär och tycker att det är skönt att istället få tid för familj och vänner – och ett riktigt flatgarv.

Det blir bara bättre och bättre.
Det tycker drygt nio av tio pensionärer – de är nöjda eller mycket nöjda med sitt liv som pensionär.
– Man hinner njuta mer av sin vardag och slipper stressen från jobbet – och dessutom har man mer tid till familj och vänner, säger trygghetsekonomen Dan Adolphson.

Det är AMF som i en ny undersökning frågat vad pensionärer tycker om sitt nya liv. Svar kom från 16 813.

En majoritet av dem svarade att deras liv är lika bra eller till och med bättre än det var innan pensionen. Nästan fyra av tio pensionärer svarar att de nu hinner njuta av sin vardag.
– Sen ser vi skillnad på kön, kvinnor har i genomsnitt två tredjedelar av männens pension. Och förklaringen till det är ett kortare yrkesliv. Att männen har bättre ekonomi syns i vår undersökning. De tycker i större utsträckning att deras ekonomiska situation är bra och att pensionen räcker till.

Stor skillnad i plånkan

Många som tar ut sin tjänstepension i snabb takt för att de vill leva sitt liv här och nu är nöjda, enligt undersökningen – men även de som tar ut en lägre, livslång pension är nöjda.
– Ja, vi ser ingen stor skillnad baserat på det – även om det är stor skillnad i plånboken. För de första åren som pensionär så får man ju om man tar ut den på kort tid, en markant högre inkomst. Men efter fem eller tio år, beroende på vad man har valt, får man en stor ekonomisk omställning då man klara sig på allmän pension och privata besparingar.

– Tar man ut pensionen livet ut så ska man ha klart för sig att då blir den samlade utbetalningen av tjänstepensionen större, för du får ju en längre förvaltningstid.

Tid för dagdrömmar om resor – eller att förverkliga dem.
Tid för dagdrömmar om resor – eller att förverkliga dem.

Vilken ålder räknar ni som livet ut?
– Det är väldigt olika beroende på var man har jobbat någonstans, vilken tjänstepensionsplan man omfattas av. Men generellt sett kan jag säga att för en 65-åring så räknar man med att man lever i åtminstone 20 år till.

Enligt SCB låg medellivslängden förra året på 84 år för kvinnor och knappt 81 år för män.

Var fjärde: Pensionen räcker inte

Den största anledningen till missnöje med livet som pensionär stavas inte oväntat pengar. Sju av tio pensionärer oroar sig för ekonomin. En fjärdedel av dem som svarade på undersökningen tycker inte att pensionen räcker till.
– Anledningen till varför man inte är nöjd som pensionär har en stark koppling till ekonomi. Det finns inte sällan en koppling till att man kanske har rundat av yrkeslivet tidigt, tidigare än vad man kanske önskade. Och då väntar en lägre inkomst livet ut.

– Jag tror att det både finns känslomässiga och rationella skäl till att man är missnöjd. Dels handlar det om ekonomin, men sedan känner också många att det här är någonting man vill styra själv. Man vill naturligtvis välja själv formerna för när man går i pension.Varannan pensionär är mycket mer nöjd med livet än de var när de jobbade, visar en undersökning.

Är du lyckligare som pensionär än du var när du jobbade?

Kent Engfors, 74, fd egenföretagare, Eskilstuna
Aime Engfors, 71, fd hemtjänsten, Eskilstuna:

– Absolut! Man får sova. Det tycker jag är skönt. Dagarna går så fort, det är jätteroligt när man är ledig. Vi träffar folk och tränar och umgås med likasinnade, säger Aime Engfors.
– Vi gör det som faller oss in, säger maken Kent.
Sven Hansson, 62, fd avdelningschef, Malmberg:
– Ja, det känns som mer avkopplande. Man känner inte stressen. Vi bor på hotell och mår bra och nu ska vi besöka dottern.
Birgit Hansson, 67, fd kontorist, Malmberget:
– Jag tycker samma som Sven – fast pensionen kunde vara högre.
Bengt Isaksson, 84, fd konstruktör av mätverktyg, Eskilstuna:
– Jag var lycklig när jag arbetade och jag är lycklig som pensionär. Jag har förmånen att ha en mycket bra hustru, det är det som är lyckan.

Publisert: