Göteborg

Autistiske Matheo, 3, rymde hemifrån – nu hyllar mamman de som fick hem honom

Av: 

Malin Wigen

GODA NYHETER

Matheo, 3, som har autism, lyckades rymma hemifrån. Men tack vare att rätt personer var på rätt plats kom han hem säkert.

–  Om det hade varit någon som inte har koll på vad autism innebär hade det kunnat bli väldigt jobbigt för Matheo, säger mamman Sandra Odbom. 

I tisdags vid 11-tiden lyckades Matheo, 3, som har autism, i ett obevakat ögonblick rymma från sitt hem i Tuve i Göteborg. Mamman Sandra Odbom fick ett samtal från polisen som var på väg hem med Matheo.

– Jag blev såklart skräckslagen först. Man hinner tänka tusen tankar om vad som hade kunnat hända, säger hon och fortsätter:

– Han är väldigt snabb.

”Måste tänka på hur man bemöter dem”

Det var en kvinna vid namn Josefin Kronenberg som hittat honom i en lekpark i närheten av hemmet.

– Jag var där med min son och gungande när jag fick syn på honom barfota och utan ytterkläder, säger Josefin.

Hon stod kvar och avvaktade ett tag innan hon gick fram till honom. Ganska snabbt förstod Josefin att han förmodligen hade autism.

– Jag är lärare och har stött på barn med autism och liknande diagnoser tidigare. Man måste tänka till lite hur man bemöter de här barnen.

Enligt Josefin hade Matheo stora planer att dra vidare men hon lyckades hålla kvar honom tills polisen Stefan Karlsson kom dit.

– Det var självklart för mig att göra det här, jag hoppas någon gjort det för mig om mitt barn försvann, säger Josefin.

Polisen: ”Har själv en son med autism”

Stefan anlände till lekplatsen i sin polisbil. Väl på plats berättade Josefin att hon misstänkte att Matheo har autism och Stefan kunde bara instämma i hennes gissning.

– Jag har själv en son med autism så jag kunde se tecken i hans beteende, säger han.

Stefan tog med Matheo i polisbilen. Men eftersom Matheo inte riktigt kunde förklara var han kom ifrån började Stefan höra runt bland olika förskolor för att se om något var öppet. Men det var inte förrän han ringde sin fru för att be om hjälp som han fick napp.

– Hon kom på att hon hade läst en artikel om en kille med autism och skickade en bild från artikeln. Då såg jag att killen i artikeln måste vara Matheo. 

Matheo pekade ut sin mamma i artikeln och på så sätt kunde Stefan få tag på hennes nummer.

– Det hela slutade ju väldigt bra. Det var kul att kunna återförena dem.

”Vi blev så himla lyckliga”

I ett Facebookinlägg hyllar mamman Sandra Josefin och Stefan för deras insats. Dessutom hyllar hon det faktum att de båda har så stor kunskap om autism. Matheos pappa Alejandro Saavedra är också väldigt tacksam.

– All kredd till dem som var så fantastiska. Det betyder allt då det handlar så mycket om bemötande och att man förstår hur människor med autism tänker. Om det hade varit någon som inte hade koll hade det kunnat bli väldigt jobbigt för honom, säger Sandra.

Enligt Sandra behövs det mer kunskap kring autism, både bland allmänheten och i skolor, då hon menar att det är ett dolt funktionshinder.

– Vi som lever autism i vardagen kämpar hela tiden i motvind. Vi är så många i den här situationen och det är viktigt att förstå att alla är olika, säger hon och fortsätter:

– Det var tur att rätt personer var på rätt plats. Vi är så himla lyckliga över att det finns så fina medmänniskor som bryr sig.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Göteborg

Autism