Här återförenas Lillian, 100, med sin dotter – efter 79 år

avMalin Wigen

Sedan Joanne Loewensterns födsel har hon fått höra att hennes mamma var död. Med misstankar om att det inte stämde gjorde hon till slut ett DNA-test i 79-års ålder – och fick återförenas med sin mor, skriver Washington Post.

I 16-årsåldern fick Joanne Loewenstern veta att hon var adopterad. Enligt utsago ska henne mamma ha dött när hon födde henne på sjukhuset i Bronx i USA men Joanne trodde aldrig på det.

– Jag hade en känsla av att hon fortfarande levde, säger hon till Washington Post.

Det enda hon visste om sin mamma var namnet, sjukhusets namn och att hon adopterades två månader efter födseln. 

Med den vetskapen har hon levt sitt liv. Hon gifte sig och uppfostrade fyra barn – i Far Rockaway dit hon flyttade. Sammantaget har hon levt ett gott liv, menar hon, trots att hon inte släppt tanken på att hennes biologiska mamma inte var död. 

1 av 4 | Foto: Facebook/Elliot Loewenstern
Joanne blev adopterad som liten och har alltid fått höra att biologiska mamman var död.

Mamman hade blivit lurad

Och det visade sig att hon skulle ha rätt. Efter ett DNA-test i 79-årsålder kom sanningen fram. Mamman, Lillian Ciminieri , var vid liv – hon befann sig endast 80 minuter från Joannes hem på ett äldreboende. Vid det här laget var hon 100 år och satt i rullstol och var dement. Men det var något hon hon inte slutat säga under åren, enligt en närstående – att hon förlorat sin dotter. 

Det visade sig att hon blivit lurad, Joanne hade tagits ifrån henne utan hennes vetskap. 

Men tack vare DNA-testet kunde de nu återförenas, 79 år senare. Mötet skedde på Lillians boende. Det tog ett tag innan det gick det upp för den dementa mamman vem Joanne var.

– Det här är min dotter, sa hon.

Sen satt de och målade tillsammans och tog deras först bilder ihop. Och för första gången fick Joanne säga att hon älskade sin mamma. 

– Det har gått så många år. Och nu har jag kommit så här långt – och jag såg henne och kände en otrolig lycka, säger Joanne till Washington Post.

Mamman fick även prata med sina barnbarn via telefon.

”Det är helt fantastiskt”, skriver Joannes son Elliot Loewenstern i ett Facebookinlägg om återföreningen.

ARTIKELN HANDLAR OM