PRESENTERAS AV

Huseyin bjöd på pizza – ville få folk att prata med varandra

1 av 2 | Foto: Privat
Huseyin ville skapa en dialog mellan ungdomar och andra myndigheter.
GODA NYHETER

Pizzeriaägaren Huseyin Tas reagerade starkt på den senaste tidens oroligheter i Uppsala och ville skapa en dialog mellan ungdomar, polis och brandkår – därför bjöd han dem till sin pizzeria, skriver Upsala Nya Tidning.

– Man måste sitta vid samma bord och prata med varandra, samtidigt som man äter något gott, säger han till Aftonbladet.

Nyligen var det oroligheter i form av stenkastning och bilbränder i stadsdelarna Gottsunda och Valsätra i Uppsala. En person som blev illa berörd av detta är pizzeriaägaren Huseyin Tas som är uppvuxen i Gottsunda. Han kände att han behövde reagera och tänkte att det behövdes en dialog mellan polisen, brandkåren och ungdomarna.

–  Jag bestämde mig för att ta saken i egna händer. Så jag tänkte att pizza skulle locka folk att samlas.

Sagt och gjort. I fredags bjöd Huseyin in alla till hans pizzeria i Gottsunda centrum där han serverade gratis pizza. Enligt honom var det 60 ungdomar som samlades tillsammans med polis, brandkår och politiker.

– Det blev så lyckat att vi gjorde om samma sak på lördagen.

”Man måste prata, samtidigt som man äter”

Tanken med det hela var att det med hjälp av pizzan skulle skapas en dialog då de var tvungna att sitta med varandra och äta.

– Man måste sitta vid samma bord och prata med varandra, samtidigt som man äter något gott. Man kan hitta lösningar genom att äta tillsammans.

Och det lyckades menar Huseyin. Både ungdomarna, polisen, brandkåren och politikerna var nöjda och uppskattade arrangemanget. De skapade en förståelse mellan varandra, dessutom ska helgen varit lugn.

– Jag som är har växt upp i området har aldrig sett dem sitta med varandra tidigare. Min tanke är att göra om det här, så länge mina resurser räcker till.

”Alla måste agera”

Huseyin menar att man behöver föra en dialog med varandra för att bryta fördomar och för att diskutera om vad som kan göras.

– Det kan vara en polis som misskött sig, eller en ungdom, som gör att fördomar mot andra skapas. Man kan inte ha dessa fördomar, det gäller att bryta ned dem.

Han hoppas nu att fler personer kommer att ta efter och ta liknande initiativ. Man behöver inte vänta på att myndigheter och politiker gör något, menar han.

– Alla måste reagera och alla kan agera på sitt sätt. Alla måste göra det, vi kan inte vänta på allt. Vi som vanliga människor måste göra något också, säger han och fortsätter:

– Det här är ett samhällsproblem som inte bara drabbar brandkår och polis. Utan det drabbar alla – antingen anhöriga till oss eller oss själva.