Så vill Foppa & Ingvar Carlsson göra världen till ett bättre ställe

1 av 4
GODA NYHETER

Svenska Hjältars jurymedlem Ingvar Carlsson, 81, brinner extra mycket för vardagshjältar.

– Det viktigt att visa vad som sker i vardagen och som inte får så stor uppmärksamhet, säger han.

I september träffades de tolv jurymedlemmarna under ledning av före detta hockeyproffset Peter Forsberg för att utse årets hjältar inför galan den 16 december.

Och han tycker det är viktigt att rikta strålkastaren på det goda i Sverige och i världen.

– Om vi följer media så blir det av naturliga skäl mycket fokus på problem i världen. Men jag tror att vi människor behöver de goda exemplen, att stimuleras av dem och beundras av dem. Det är fint att lyfta fram de som gör hjältemodiga insatser, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att utgångspunkten ska vara mindre egoism och mer solidaritet mellan människor – då får vi det alla mycket bättre, säger han.

För Ingvar Carlsson var det självklart att ställa upp i Svenska Hjältar-juryn.

– Jag tackar nej till de flesta uppdrag nu för tiden men det här ville jag verkligen vara med på, säger han.

Små saker gör stor skillnad

Peter Forsberg framhåller vikten av de mindre gesterna i vardagen.

– Just nu brinner jag för det lilla man kan tänka på. Man kan vara trevlig mot sin granne, personen bredvid på bussen. Man ska vara ödmjuk och inte tänka på sig själv hela tiden. Tänker man på de små sakerna tror jag det blir en bättre värld, säger han.

– När man läser rubriker och tittar på nyheter är det mycket negativt. Jag tycker att man behöver belysa bra saker. Man behöver inte rädda världen på en dag, men det är de små sakerna som gör att världen blir ett bättre ställe. Jag tycker att det är kanon att man kan göra det i ett sånt här program som hjältegalan, säger han. 

”Viktigt att visa vardagen”

För den förre statsministern är en hjälte någon som solidariskt ställer upp för sina medmänniskor. De som år efter år jobbar för att stötta människor.

Men han är också svag för de som under en kort stund riskerar allt och hjälper en person i nöd.

– Jag blir väldigt rörd när man gör en hjältemodig insats med risk för sig själv. Samtidigt är det viktigt att visa vad som sker i den svenska vardagen och som inte får så stor uppmärksamhet, säger han.

Foto: Juryn samlad på Aftonbladets redaktion.

Vad brinner du lite extra för just nu?

William Spetz:

– Jag brinner för djurhjältarna i år. De är ganska nya och var med första gången förra året. Hundarna som hjälper människor är jag jättesvag för.

Silvana Imam:

– Jag brinner för nya svenskar. Jag tycker det är viktigt att prata om nya svenskar eftersom det är vi som formar framtidens Sverige.

Malena Ernman:

– Jag brinner extra mycket för flyktingarnas situation, psykisk ohälsa och barn som far illa som skolan och samhället lämnar utanför och inte har någonstans att ta vägen. Barn som far illa, barn som mår dåligt.

Mattias Klum:

– Jag älskar djur- och miljöfrågor och vi lever i en tid då vi verkligen destabiliserar eller totalt förstör många av våra naturmiljöer i världen. Jag lever för att berätta om etniska minoriteter  och hotade arter och miljöer. Det gör att jag vill vakna på morgonen.

Peter Forsberg:

– Just nu brinner jag för det lilla man kan tänka på. Man kan vara trevlig mot sin granne, personen bredvid på bussen. Man ska vara ödmjuk och inte tänka på sig själv hela tiden. Tänker man på de små sakerna tror jag det blir en bättre värld.

Ingvar Carlsson:

– Jag blir väldigt rörd av när man gör en hjältemodig insats med risk för sig själv. Samtidigt tror jag att det är väldigt viktigt att visa vad som sker ut i den svenska vardagen och som normalt inte får så stor uppmärksamhet. Både det väldigt speciella och de vardagliga hjälteinsatserna.

Anders Bagge:

– Jag brinner mest i livet för djur. Musik brukade ligga etta men nu har djuren klivit upp och är number one.

Anja Pärsson:

– Jag har alltid brunnit för vardagshjälten. Personen som gör de små sakerna. Det kan vara att bara ge en smörgås till någon eller säga hej till någon som sitter på en parkbänk och är ledsen. Jag vill slå ett hårt slag för de här små aktionerna som många fina svenskar gör därute.

Özz Nûjen:

– Jag brinner för människor som gör verklig skillnad i verkligheten. De som hjälper flyktingar, fjällräddarna och tjejerna som hjälper våldtäktsoffer – de gör det på sin fritid och gör skillnad ute i verkligheten.

Eva Hamilton:

– Hjältedåd som visar på eget mod: civilkurage. Och sådana som det går att identifiera sig med – så att flera kan bli inspirerade att bli svenska hjältar!

ARTIKELN HANDLAR OM