Helena föll ihop av epilepsianfall – nu söker hon sin hjälte

Av: Nathalie Mark

Publicerad:
Uppdaterad:
”Hon gjorde allting rätt” säger Helena om tjejen som hjälpte henne.
Foto: Privat / Bertil Ericson/TT
”Hon gjorde allting rätt” säger Helena om tjejen som hjälpte henne.

När Helena Werner, 21, var på väg till Skövde fick hon ett epilepsianfall och föll ihop.

Då räddade en tjej hennes liv. Nu letar Helena efter sin hjälte.

– Hade hon inte hjälpt mig hade jag kanske inte hade levt i dag.

Under tisdagsmorgonen var Helena Werner, 21, på väg från sin bostad utanför Mariestad till Skövde för att göra lite ärenden. Men morgonen var stressig och redan på bussen känner hon sig svimfärdig – något hon som epileptiker vet inte är ett gott tecken.

– När jag kom fram till Mariestad såg jag att bussen inte skulle gå på en halvtimme. Så jag gick in till stationshuset och satte mig på en bänk för att vila lite. Och nästa gång jag minns något vaknar jag upp i en ambulans, säger Helena.

Ena ambulanssjuksköterskan berättade för henne att medan hon satt på bänken hade hon sjunkit ihop och fått ett ordentligt epileptiskt anfall. Som tur var hade en tjej på stationen fått syn på Helena.

– Sköterskan sa att tjejen hade gått fram till mig, direkt ringt efter en ambulans och sedan stannat kvar hos mig tills ambulansen kom.

Viktigast: var lugn – och ring 112

Helena säger att trots att epilepsi är en väldigt vanligt förekommande sjukdom så är det få som vet hur man ska hantera någon som får ett anfall.

– Huvudsaken är att man ska försöka vara lugn och om någon får riktiga kramper ska man ringa till larmcentralen direkt. Om personen är medvetande kan man istället försöka prata lugnt och lägga personen ned med något mjukt under huvudet. Man kan tänka att ett epilepsianfall är som ett riktigt höstoväder i hjärnan som gör att man är helt maktlös och utom kontroll.

”Hade kanske inte levt idag”

När anfallet inträffade under tisdagen hade Helena inte haft en sådan episod sedan i våras – och hon är så tacksam för tjejen som hjälpte henne.

– Jag vill bara tacka henne för att hon var där och gjorde allting rätt. Hade hon inte hjälpt mig hade det kunnat gå så pass långt att jag inte hade levt i dag. Så jag hoppas att jag hittar henne så jag kan tacka henne perosnligen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN