Överkörd av tåget – tillbaka som vinnare igen

Johnny Granberg föll ner på tunnelbanespåret och blev liggande medvetslös.

Men i stället för att få hjälp blev han rånad och överkörd av tåget.

– Tack vare min familj och golfen har jag tagit mig tillbaka, och nu ska jag i väg på en drömresa, säger Johnny Granberg när Aftonbladet träffar honom på Arlanda.

Det var på hösten 2012 som Johnnys otäcka öde uppmärksammades stort. Vreden var stor mot den hänsynslöshet som rånaren visade och mannen kunde senare dömas till fängelse och utvisning.

För Johnny Granberg, som i dag är 44 år, är det fortfarande inte helt enkelt att tänka tillbaka på tiden för olyckan.

Johnny hade varit på en golfbankett på en restaurang i centrala Stockholm och vid midnatt skulle han ta sig hem. Men vad som händer sedan är fortfarande oklart. Det sista Johnny minns är han sitter vid vinnarnas bord och dricker en drink som smakar konstigt. Själv tror Johnny att han blev drogad.

– Men tyvärr har det aldrig gått att bevisa eftersom polisen inte hittade några spår av de allra vanligaste drogerna i mitt blod efter olyckan, säger Johnny.

Rånarens grymhet avslöjas av SL:s kameror

Polisen har berättat för Johnny att han lämnade restaurangen med tre män vid två-tiden. Sju minuter över tre dyker han upp på SL:s övervakningskameror vid Sandsborgs tunnelbanestation.

På filmerna ser man också en man som förföljer Johnny. När Johnny plötsligt svimmar och faller ner på spåret hoppar mannen efter och går noggrant igenom hans fickor.

– Han tittar upp mot informationstavlorna och ser att det är sex–sju minuter kvar innan tåget ska komma. Sedan sticker han och lämnar mig. På filmerna ser man sedan att fem sex personer kommer på stationen, men ingen ska tyvärr åka från min sida, säger Johnny.

När tåget kommer ligger Johnny kvar på spåret och rånaren har för länge sedan lämnat stationen.

– Jag har verkligen änglavakt. Hade någon del av tåget träffat mig i huvudet hade jag inte stått här i dag, säger Johnny.

Men det har varit tuffa år för Johnny. Han fick svåra brännskador och tvingandes amputera fyra tår på vänster fot. Inte minst har ett svårt skadat knä, som dragits men en kronisk infektion och krävt flera operationer, ställt till problem. Sedan olyckan har han i olika omgångar legat inlagd över 16 veckor på sjukhus.

Tillbaka som vinnare

Johnny är noga med att hylla hela sin familj, inte minst dottern Elsa och nu sambon Louise, som hjälpt honom genom de tuffa åren. Men det går inte heller att komma ifrån att hans stora passion för golf har varit en viktig drivkraft. Och här har hans tränare Lars Tingvall på Täby golfklubb haft stor betydelse för kampen i vardagen. Efter olyckan har Johnny hittat till handikappgolfen (handigolf).

Och nu är målet en plats i landslaget.

– Det är något jag kämpar för och efter de senaste operationerna i knät känns det som jag kan på bättre sätt kan dra nytta av träningen med min skickliga golftränare och med bättre fysik har jag tagit stora kliv i rätt riktning i år, säger Johnny.

Men när Aftonbladet möter honom på Arlanda är det allt annat en jobbig vardag eller landslagssamling som väntar.

Hela familjen ska åka till solen och under resan, som är en vinst i ett landsomfattande lotteri, ska Johnny få spela golf mot Rickard Sjöberg och Jesper Blomqvist.

– Det ska bli kul att få spöa dem i lite golf, skrattar Johnny som skiner upp med hela ansiktet när vår intervju går över från olycka till golfen.

– Jag märker på mig själv hur mycket bättre jag mår både fysiskt och metalt av att spela golf, säger Johnny som verkligen gillar att tävla och nu har ett handikapp i linje med det han hade innan olyckan.

– Det är på banan jag är mest lik den person jag var innan olyckan, avslutar Johnny, innan hans sambo och dotter ivrigt vinkar från incheckningen.

Hur det gick i mötet med Rickard och Jesper? Inte helt oväntat tog Johnny hem även den matchen.

Följ Goda nyheter på Facebook

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Anmäl här dig till Svenska Hjältars nyhetsbrev

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert: