Elva bra saker som hände 2018

Tycker du att 2018 var ett riktigt skitår? I så fall kanske den här sammanställningen kan glädja dig. Här listar vi elva bra saker som hänt under året som gått.

1. Bästa insatsen i fotbolls-VM för herrar på 24 år

Hela Sverige samlades framför olika tv-sändningar för att bevittna herrlandslagets framfart i fotbolls-VM. Gång på gång gladdes vi åt och enades kring vinstmatcherna. Andreas ”Granen” Granqvist tokhyllades.

”En magnifik turnering för Sveriges kapten. Gjorde två mål, stod för sju avgörande brytningar och ledde sitt land till en osannolik kvartsfinalplats”, skrev The Telegraph då.

I kvartsfinalen tog äventyret slut, Sverige förlorade mot England med 0–2.

Andreas ”Granen” Granqvist.
Andreas ”Granen” Granqvist.

2. Abortförbud röstades bort i Irland

I maj röstade irländarna bort landets väldigt restriktiva abortlagstiftning. Det övervägande katolska landet tillät bara abort i fall där kvinnans liv var hotat. Den nya lagändringen, som gick igenom i december, tillåter kvinnor att genomgå abort upp till tolfte graviditetsveckan.

4. Kvinnor i Saudiarabien får köra bil

I över 60 år har kvinnor varit förbjudna bakom ratten i Saudiarabien. Det var det sista landet i världen där kvinnor, genom lag, inte tilläts köra bil. 2018 blev det ändring på det. Det hela var en del av kronprinsen Mohammed bin Salmans program för att modernisera det saudiska samhället. Faktum kvarstår dock att kvinnor är långt från fria i landet.

5. Tolv pojkar räddades efter två veckor i thailändsk grotta

Hela världen höll andan när ett thailändskt fotbollslag fastnade i Tham Luang-grottan. Efter mer än två veckor av konstant dramatik och ett enormt räddningspådrag nåddes vi av nyheten: Alla tolv pojkar, och deras tränare, var ute ur grottan och mådde bra. Ett mirakel! En hel värld jublade!

6. Klimatet viktigare än någonsin

I slutet av augusti blev 15-åriga Greta Thunberg känd i hela Sverige då hon skulle skolstrejka framför riksdagen – fram till valdagen. Anledningen var att hon inte tyckte att någon tog klimatfrågan på allvar. Detta var bara början på något större. Helt plötsligt blev hon känd världen över för sitt engagemang. I Australien följde eleverna hennes exempel och ex-guvernören Arnold Schwarzenegger bjöd in henne till möte. Hela världen började plötsligt prata om klimatet – efter 15-åringens aktion.

7. Tuffare tag mot engångsplast

Havet ska räddas, meddelade EU-parlamentet när man röstade ja till tuffa tag mot sugrör, bestick och andra engångsvaror. Det bygger på ett förslag från i våras och senare under året nådde medlemsländerna en provisorisk överenskommelse. Nu återstår bara formella godkännanden från parlamentet och medlemsländerna. Om allt går som väntat så kan åtgärderna börja gälla från år 2021.

8. Samtyckeslagen: Sex utan samtycke kriminaliserades

Grundprincipen är att sex ska vara frivilligt – är det inte frivilligt så är det olagligt. Så säger den nya samtyckeslagen som röstades igenom av riksdagen i mars. Justitieministern Morgan Johansson (S) sa vid tillfället att lagen ska ha ”ett väldigt förebyggande budskap”. Alltså att det ska vara tydligt för alla att sex bygger på frivillighet.

9. Första kvinna någonsin vann Ballon d’Or

Ballon d’Or har delats ut till världens bästa herrfotbollsspelare sedan 1956. Aldrig någonsin har en kvinna haft möjligheten att bli tilldelad samma pris – förrän i år. Det var 23-åriga norskan Ada Hegerberg som blev den historiska vinnaren, och därmed även världens bästa kvinnliga fotbollspelare. I sitt tal tackade hon sin familj och fransk fotboll som enligt henne möjliggör priset.

– Det här är så viktigt för damfotbollen och tillsammans kan vi göra skillnad, sa Hegerberg i sitt tacktal och riktade ett starkt budskap:

– Jag vill avsluta det här talet med några ord till unga flickor världen över: snälla, tro på er själva.

10. Fattigdom på rekordlåg nivå

Mer än en miljard färre lever i ”extrem fattigdom” i dag jämfört med 1990. Det visar en ny rapport från Världsbanken. Deras definition av ”extrem fattigdom” är att leva på 17 kronor eller mindre per dag. 736 miljarder fattiga människor är den lägsta siffran sedan mätningarna infördes.

11. Samkönat sex blev lagligt i Indien

2019 blev året då Indiens högsta domstol beslutade att avkriminalisera sex mellan personer av samma kön. Lagen antogs år 1860 under brittiskt styre, år 2009 beslutade dock en domstol i Delhi att lagen bröt mot de grundläggande rättigheterna för privatpersoner. Lyckan blev dock kortvarig då högsta domstolen återinförde förbudet 2013. Detta ledde till en utdragen strid mellan hbtq-aktivister och konservativa krafter i landet.

Publisert: