Svenska brödernas galna pepparkakshus

Bröderna Sverker och André har tagit pepparkaksbakandet till en ny nivå.

Varje år tar de fram sin kreativa sida och skapar ett unikt pepparkakshus.

– Det är tur att det är tidsbegränsat till julen annars hade vi hållit på för länge, berättar Sverker.

Bröderna Sverker och André Högbom från Östersund började baka pepparkakshus med sina föräldrar när de var små. Intresset för att tillverka unika skapelser har hållit i sig och varje år har de ett nytt projekt.

– Det blir som ett konstnärligt uttryck att bygga nya utmaningar varje år. Vi har inget mål att överträffa oss själva utan vi kommer bara på nya idéer och så provar vi att genomföra dem. Så blir det var det blir, säger Sverker.

Ett hus per år

Särskilt mycket övning blir det egentligen inte eftersom Sverker och André bara bygger ett pepparkakshus per år. Med sina jobb som konstruktör respektive illustratör kompletterar de varandra.

– André är lite av ett estetiskt underverk, berättar Sverker.

André och Sverker kör oftast på känsla och gör en snabb skiss innan de börjar. De bakar alltid med egen pepparkaksdeg och till vissa projekt tillverkar de sina egna pepparkaksformar. Husbyggandet har blivit ett sätt för bröderna att umgås och uttrycka sin kreativa sida.

– Det är tur att det är tidsbegränsat till julen annars hade vi hållit på för länge. Det tar faktiskt inte så lång tid, det är själva idéfasen som kanske tar tid, berättar Sverker.

Följer sina egna regler

De försöker göra så mycket som möjligt av husen ätbara men ibland använder de lim för att fästa delarna. Syftet med husen är inte att äta dem.

– Vi är aldrig med i några tävling och följer våra egna regler. Vi blir ofta beskyllda för att fuska men då undrar jag hur man kan fuska i något där det inte finns några regler, säger Sverker.

Bröderna sparar husen så länge det går.

– De får leva så länge de lever, oftast är det någon hund eller en glöggförfriskad släkting som råkar krascha dem, berättar Sverker.

Publisert:

LÄS VIDARE