Älgen Olivia bodde med Leif – nu berättar han om uppmärksamheten

avTT-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Limpmackor och tulpaner. Då vattnas det i munnen på älgen Olivia, som gärna kommer in i köket hos Leif Lind i Heby.

– Hon tycker det är kul att komma in, säger älgparksägaren.

Videoklippet med den 350 kilo tunga älgen i villan som tjuvar färska tulpaner på bordet har blivit en viral succé. Hittills har den visats över 3,6 miljoner gånger på sociala medier.

Gårdsjö älgpark i Uppland har därmed fått en ny stjärna.

– Tv-bolag ringer, stora tidningar ringer och de har fått bilder och filmen. Det har blivit helt explosionsartat, säger Leif Lind.

1 av 5 | Foto: Marko Säävälä/TT / TT NYHETSBYRÅN

Matade med nappflaska

Att ha en fullvuxen fyraårig älg inomhus hör inte till vanligheterna. Men Olivia och Leif Lind har en speciell relation.

När Olivia var fem dagar gammal höll hon på att dö. Hennes mamma hade inte tillräckligt med mjölk och stötte bort henne. Olivia fick då flytta in i Leif Linds hus där hon fick råmjölk genom nappflaska. Ett lekrum blev älgens hem i fyra månader.

– Jag sov på madrass och hon på en matta. Hon blev som en familjemedlem, säger han.

Vill kika in

Olivia lärde sig senare att bajsa utomhus och så småningom vistas ute. Men hon var till en början livrädd för de andra älgarna i parken. Efter en viss tid har hon dock vant sig. Men fortfarande vill hon ibland kika in hos Leif Lind och hans familj.

– Hon tycker det är kul. Gumman min är lika rädd varje gång och tycker det är otäckt om hon ska ha ner någonting men hon är som en balettdansös. Hon går runt jätteförsiktigt. Hon hälsar på en kvart och sedan ska hon ut till de andra.

TT: Vad vill hon göra inne i huset?

– Hon vill gärna äta lite limpa eller äpplen men framför allt gillar hon blommor. Är det färska tulpaner som står på bordet så vill hon gärna ha dem, säger Leif Lind.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Heby