PRESENTERAS AV

Ger gratis mensskydd till dem som behöver

GODA NYHETER

Gratis mensskydd till den som inte har råd – det är idén i Skottlands nya statliga projekt.

– Många har inte råd med dem och använder istället opassande metoder, säger organisationen CFINE:s direktör Dave Simmers till Independent.

Foto: TT/Montage
Nu kommer personer med låg inkomst att få sina mensskydd gratis i Aberdeen.

Hur mycket pengar lägger du på mensskydd varje månad? För den menstruerande delen av befolkningen kan livstidskostnaden för hygienprodukter komma upp i tiotusentals kronor. Detta kan vara en stor smäll för den som har låg inkomst, och en del har inte råd alls.

Nu kommer den skotska staten därför att börja dela ut gratis mensskydd till personer med låg inkomst i staden Aberdeen. Initiativet är en del i ett sex månader långt pilotprojekt som beräknas gynna åtminstone 1000 personer, skriver Independent.

– Det är oacceptabelt att någon kvinna eller flicka i Skottland inte ska ha tillgång till hygienartiklar, säger landets jämställdhetsminister Angela Constance till Independent.

”Opassande metoder eller missar skolan”

Projektet kommer att skötas av organisationen Community Food Initiatives North East (CFINE), som arbetar med att öka hälsa och välmående hos personer som lever i fattigdom.

– Under en kvinnas livstid kostar mensskydd i genomsnitt mer än 5000 pund (motsvarande 54 000 kronor, reds. anm.), en stor summa för dem som har en låg inkomst. Många har inte råd med dem och använder istället opassande metoder eller missar skolan, säger organisationens verkställande direktör Dave Simmers.

Det statliga projektet, som kan vara det första i sitt slag, har en budget på 42 500 pund. Detta motsvarar ungefär 460 000 kronor. Pilottestet i Aberdeen ses som ett första steg mot att utveckla ett system för att på sikt kunna göra gratis mensskydd tillgängliga för alla som är i behov av det.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM