World of Warcraft

WoW – vilken gamer Jenyfear är!

69-åriga Susanne har miljontals visningar på sin kanal – började spela med barnbarnet

Av: 

Christina Nordh

GODA NYHETER

VÄNERSBORG. WoW. Det går inte att bli annat än imponerad av Jenyfear.

Den speltokiga 69-åringen har nära 27 000 följare. Över fyra miljoner har besökt hennes sida.

– Det är inte klokt! Det är stort, säger hon.

Det är en vänlig pensionär som möter Aftonbladets utsända i atriumhuset. Hon visar genast vägen till sitt allra heligaste: Spelrummet.

Det är här den förra skolsköterskan förvandlas till warlock, magiker, när hon ger sig in i dataspelet World of Warcraft, WoW.

– Jag har alltid varit en snäll mamma och tagit hand om alla, men jag sa att ska jag spela så ska jag ha en som är elak, en som är stark, en som inte viker undan, säger Susanne Bergstedt som Jenyfear heter i verkligheten.

Anledningen till att hon började spela stavas barnbarn. Ett barnbarn som ville ha en bonus i spelet, men då krävdes att en spelare värvades: Mormor.

– Nej, sa jag. Herregud, jag kan inte ens hitta knapparna så hur ska jag klara det? Han tjatade och jag tänkte: Jag kan väl gå med då. Jag kopplade upp mig och började. Och ja ... sen har det gått elva år, säger hon och ler.

DÖDAR DRAKAR – Visst du dödar grejer i detta spelet, men du dödar monster, drakar, konstiga figurer med snablar hängande över ansiktet som går på två ben. Jag menar, det är så mycket fantasy att det går inte att översätta till verklighet, säger Susanne Bergstedt.

Jourhavande mormor

När hon streamar, spelar live, följer många hennes spelande.

– Det rör sig om ett 50- eller 100-tal namn som återkommer, där man på något sätt har blivit vänner. Ungdomar ligger mig varmt om hjärtat, de är underbara!

– Jag lägger min kraft på att bygga en relation. Att de som kommer in till mig ska känna sig sedda. Vissa gånger blir det inte så mycket spel, då har vi så mycket att diskutera. Då blir det istället prat om livet, självmord och depressioner.

Du är jourhavande mormor?

– Ja, jag har 1 500 internetbarnbarn. Det är många som har sagt: ”Kan inte du vara min mormor?” och ”Om jag hade haft en farmor som du”. Det är så mysigt!

– Min man är världens klippa, men spelar ingenting själv, inte ens kortspel eller Fia med knuff. Han håller på med sin släktforskning och läser mycket biografier om varenda president och politiker du kan tänka dig.

Hon säger att de fyra miljoner besökare hon har är unika, alltså att det är olika användare.

– De är från Tyskland, Island, England, Danmark, Norge och ja, hela Europa.

– Någon sa att jag är störst i Sverige bland dem som streamar på svenska. Men jag är inte äldst av dem som spelar, det finns någon som är uppåt 80 år.

Har dansbandskvällar

Hur bra är du?

– Jag är inte världsbäst. Min reaktionsförmåga är sämre, jag är inte så snabb som de yngre. Mina skakningar har tilltagit så hemskt de sista åren, ibland när jag ska markera med musen skakar jag så mycket att jag missar. Men när jag spelar känner jag mig lugn och avslappnad och mår jättegott.

Hur mycket spelar du?

– Jag har gått ner från fem till fyra dagar i veckan och spelar fyra timmar varje gång. Fredag är dansbandskväll, då sätter jag på Spotify med mina favoriter bland svenska dansbandslåtar. Vi pratar, njuter av musiken och spelar.

– Tänk att jag får alla ungdomarna att sitta och skrika om att spela dansband. Det är stort! utbrister hon.

Susanne uppmanar fler äldre att testa att spela.

Jenyfears bästa tips

Det är inte farligt
– Jag tror att många äldre är rädda för de här knapparna och tekniken. Jag har en svärmor som inte är så mycket äldre än jag, hon vågar inte öppna sin nya laptop, ”för tänk om jag gör något fel”. Man kan inte göra fel – det är en maskin!

Våga prova!
– Det är inte för sent. Börja, det är jättekul! På något sätt rättar det till sig med tekniken.

Var nyfiken!
– Man måste inte virka och baka bullar. Och man måste inte ens passa barnbarn jämt och samt, utan man får vara lite annorlunda.

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

World of Warcraft

Spel

Fantasy

Pensionärer

Vänersborg