Krigsveteranen Tom, 99, har promenerat ihop 150 miljoner

Brittiske krigsveteranen Tom Moore ville samla ihop pengar till sjukvården i Storbritannien – genom att promenera i sin trädgård med en promenadstol.

Nu har 99-åringen fått ihop över 150 miljoner svenska kronor.

– De förtjänar varje öre, säger Tom till BBC.

Tom Moore har nu samlat in över 150 miljoner kronor till vården i Storbritannien.
Tom Moore har nu samlat in över 150 miljoner kronor till vården i Storbritannien.

I slutet av april fyller den brittiske krigsveteranen Tom Moore 100 år. Inför den stora dagen startade han insamlingskampanjen ”Walk for the NHS”, som är det allmänna hälsosystemet i Storbritannien.

Målet var att samla in 1 000 pund. Men i nuläget har han samlat in över 13 miljoner pund, som motsvarar närmare 150 miljoner svenska kronor, skriver Reuters.

– När du tänker på vilka allt går till – alla modiga och underbara läkare och sjuksköterskor vi har tycker jag att de förtjänar varje öre, säger Tom till tv-kanalen.

I slutet på april fyller Tom Moore 100 år.
I slutet på april fyller Tom Moore 100 år.

Tom tar sig fram med en promenadstol efter en höftfraktur. Målet var tio vandringar dagligen i den ungefär 8 meter långa trädgården hemma i Bedfordshire. Men han kommer inte att sluta där.

– Så länge jag lyckas gå och så länge människor skänker pengar kommer jag att fortsätta, säger han till Reuters.

Vill ge något tillbaka som tack

Svärsonen Colin Ingram berättar för nyhetsbyrån att Tom ville ge något tillbaka för den vård han fick från NHS när han bröt höften.

– Det var bara något vi gjorde på gården för att hålla honom igång medan han arbetade med rehabilitering efter höftoperationen, förklarar Ingram och lägger till:

– Vi sa att vi borde ge honom ett pund per omgång, och nu är jag väldigt glad att jag inte sa att jag skulle matcha det belopp han fick insamlat!

Tom Moore vill ge något tillbaka för den vård han fick när han skadade höften.
Tom Moore vill ge något tillbaka för den vård han fick när han skadade höften.

PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE