”Det går att stoppa mobbning på jobbet”

Morgan Alling blev kallad ”värdelös” – nu hjälper han andra som utsätts för kränkningar i arbetet

Av: Cecilia Gustavsson

Publicerad:

Skådespelaren Morgan Alling, 48, har en trasig uppväxt med barnhem och fosterhem.

Som vuxen brinner han för att hjälpa andra – just nu i ”Morgans mission”, som handlar om mobbning på arbetsplatser.

– Jag har själv varit hackkyckling och kallats värdelös.

Hundra procent av alla arbetsplatser har grogrund för mobbning, menar Morgan Alling.
Foto: Bo Bergendal, Liam Karlsson/SVT
Hundra procent av alla arbetsplatser har grogrund för mobbning, menar Morgan Alling.

I första säsongen av ”Morgans mission” var fokus på en högstadieklass. Nu handlar det i stället om kränkningar i arbetslivet. Morgan Alling har besökt bland annat en kyrklig församling, en blodcentral och en brandstation.

”Gör lika ont för vuxna”

Han är övertygad om en sak: Det går att stoppa mobbningen. Bara det finns kunskap.

Vad är det för skillnad på mobbning bland vuxna och bland barn?

– För den utsatte är det ingen skillnad, det gör lika ont. Däremot finns det många fler grogrunder för att det ska uppstå bland vuxna: I skolan har du klassrum, lärare och elever i ungefär samma åldrar. På en arbetsplats finns många fler parametrar: Äldre och yngre, folk med och utan ”fina” titlar, hierarkier, olika sorters ledarskap och organisationer, olika yrkesroller.

Morgan Alling berättar i tv-programmen om sitt behov av att ”hjälpa och stärka”. Han själv har tvingats övervinna många svårigheter ända sedan han var barn. Hans mamma missbrukade och hans pappa var helt frånvarande. Som 4-åring blev han omhändertagen av de sociala myndigheterna och flyttade runt mellan tre barnhem och fyra fosterhem. På elva år bytte han skola nio gånger.

”Jag var helt knäckt”

Hans strategi blev att lära sig resa sig upp igen och igen. Det hade han nytta av när han som vuxen blev mobbad i en teateruppsättning.

– Jag var yngst och okänd, och regissören ville väl visa de andra att han var en hårding. Han sa inför alla att jag var värdelös och att jag förstörde hans projekt. Jag var helt knäckt i perioder, man går ju sönder inombords. Men jag har varit med om så mycket skit att jag knöt näven i fickan och jobbade vidare igen och igen.

– Till slut kom en kollega till mig och sa att det inte var jag som var problemet, utan regissören själv. Jag blev stärkt av det, och slutade känna mig ensam.

Varför säger inte fler ifrån när någon blir illa behandlad på jobbet?

– Folk är oroliga för repressalier – att bli straffad av gruppen eller ledningen. Det finns en rädsla för att mobbningen ska vändas mot en själv.

En stor anledning till konflikter och mobbning är upplevda orättvisor. Morgan Alling ger exempel på det han mött ute på arbetsplatser: Favorisering från chefen, att en del går hem stidigare, någon som oväntat blir befordrad.

Alla vill tillhöra gruppen

Men hur kan vuxna bli mobbare? Jo, av samma skäl som barn, menar Morgan Alling:

– Människor gör vad som helst för att tillhöra en grupp, till och med att långsamt skala av sin egen moral. Rätt vad det är skrattar man på någons bekostnad eller fryser ut någon sakta med säkert.

Vad blev du överraskad av när du var ute på arbetsplatserna?

– Att kunskapen om mobbning var så låg. Det positiva är att engagemanget blev stort – alla ville lära sig mer. Det är enormt viktigt att bli medveten om hur det är på ens egen arbetsplats, vilken jargong som råder och hur ledarskapet och grupperingarna ser ut.

Har nog mobbat själv

Först ville inte en enda arbetsplats vara med i tv-programmet.

– Både att mobba och att bli mobbad innebär så mycket skuld och skam. Ingen vill erkänna att det förekommer. Men det är först då det kan få ett slut.

Har du någon gång mobbat själv?

– Det tror jag absolut. Jag har alltid varit en del av humorjargongen, och om man skämtar hela tiden är det klart att det ibland faller på någon som inte alls vill bli skämtad med. Den jargongen skapar kränkningar, tyvärr.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Publicerad:

LÄS VIDARE