Rapporten: Sverige bästa landet

avMiriam Bratt

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

En rapport rankar Sverige som det land som bidrar mest till mänskligheten. Särskilt när det kommer till välstånd, jämlikhet och hälsa.

– Sverige måste vara uttråkade av att komma först, säger den brittiska mannen som ligger bakom rapporten.

En rapport rankar Sverige som det land som bidrar mest till mänskligheten. Det visar en rankning som försöker mäta vilket land som ger mest till det allmänna.

Särskilt i kategorierna ”Välstånd och jämlikhet” samt ”Hälsa och välbefinnande” briljerar svenskarna.

– Sverige måste vara uttråkade av att komma först i varje index för länder, säger brittiska Simon Anholt som skapat indexet till The Local.

För att sammanställa ”Good Country Index” skapade Simon 35 kategorier som han sedan delade in i sju större kategorier. Inom dessa rankade han 163 länder.

Foto: Simon Anholt / press
Simon Anholt ligger bakom ”Good Country Index”.

Kategorierna är ”Vetenskap och teknik”, ”Kultur”, ”Internationell fred och säkerhet”, ”Världsordning”, ”Planet och klimat”, ”Välstånd och jämställdhet” och ”Hälsa och välbefinnande”.

– Att komma på första plats i två kategorier är ganska fantastiskt. ”Hälsa och välbefinnande” täcker saker som ett lands bidrag till att lösa pandemier och att skicka läkare till internationella hälsokatastrofer. Kategorin ”Välstånd och jämställdhet” handlar i stället om handel, hur mycket positiv handel Sverige har med andra länder och hur lätt det är att göra internationella transaktioner, berättar Simon Anholt för The Local.

Dåliga på säkerhet

Den kategori som Sverige däremot inte leverade lika bra i var ”Internationell fred och säkerhet”.

– Det var den kategori som Sverige låg sämst till i, på plats 52, och det är främst på grund av vapenexport som Sverige förlorar poäng där. Sverige kom betydligt lägre året innan, på plats 111. Orsaken till den förbättringen är att de internationella säkerhetsstyrkorna i Afghanistan, som svenska trupper var inblandade i, slutade 2014, säger Simon Anholt till The Local.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Sverige