Hittade 21 år gammal flaskpost från systern

1 av 2 | Foto: Privat
Storasyster Eva med brevet hon hittade.
GODA NYHETER

11 år gammal kastade Emma en flaskpost i havet. 21 år senare fick storasyster Eva syn på något i ett buskage intill havet, skriver SVT Blekinge.

– Jag tittade mig omkring efter dolda kameran, säger Eva om upptäckten till Aftonbladet.

Foto: Privat
Emma Karinsdotter

Den 15 juni 1996 kastade Emma Karinsdotter (då Carlsson) och hennes kompis en flaskpost i havet utanför Ronneby. Där skrev hon om sig själv och sina intressen, och bad den som hittade att svara.

”Fatta penna och skriv”, uppmanade hon. Men något svar kom aldrig.

– Jag skrev också att för den som kommer från England och inte kan svenska så går det bra att skriva på norska eller engelska. Och ritade ett porträtt på mig själv, säger Emma idag.

Foto: Privat
Eva hittade något märkligt i ett buskage.

Hittade i buskage

21 år efter att hon kastat flaskposten i vattnet fick Emma ett röstmeddelande från systern Eva. ”Tack för ditt brev, vad glad jag blev”, sade systern. Emma mindes inte att hon skickat sitt brev – men snart fick historien sin förklaring.

På en promenad längs havet vid Funkön hade storasystern fått syn på något i ett buskage.

– Jag blev jätteglad, det är inte varje dag man hittar flaskpost. När jag såg i flaskan att där låg rullar tänkte jag att det är någon som driver med mig, och tittade omkring mig efter dolda kameran, säger Eva.

Men någon sådan fanns inte på plats. Och när hon petat upp flaskan blev chocken ännu större. Det visade sig att det var hennes lillasyster som skrivit brevet, den där dagen i juni 1996.

– Jag läste ”mitt namn är Emma Karlsson” och tänkte bara nej... men jag läste igen, och bara ”jo! Det är min lillasyster”. Det var väldigt konstigt men fint.

1 av 2 | Foto: Privat

”Fint att hon hittade”

Emma berättar att hon blev väldigt berörd när hon fick höra om brevet och läsa vad som stod i det. Hon är verksam som barnboksförfattare, och säger att hon brukar tänka att hon skriver sina böcker till en yngre version av sig själv.

– Så det blev liksom galet, att elvaåriga jag försöker ta kontakt. Sen var det extra fint att min syrra hittade det, hon är en bra sakletare, säger Emma.

Eva påstår att Emma redan börjat skriva ett kapitel i sin nya bok om flaskpost. Emma säger att storasyster får behålla brevet – och medger att hon fortfarande känner igen sig en del i personen som beskriver sig själv i brevet.

– Jag tycker fortfarande det är kul att vara med kompisar och lyssna på musik. Men jag är inte jätteintresserad av killar, tvärtom ointresserad, jag är lesbisk. Men annars känns det igen.

Kompisen som skrev det andra brevet har Emma inte haft kontakt med sedan mellanstadiet, men hon får gärna höra av sig om hon vill ha tag i sitt brev.

– Jag vet inte vad hon känner, så jag har inte skickat det, säger Emma.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ronneby