PRESENTERAS AV

Cancersjuka Vera, 5, överraskades av Bolibompa

Foto: Foto: Min Stora Dag
Vera Blom, 5 år, fick träffa sina favoriter programledaren Marcus Granseth och Tobbe Trollkarl.
GODA NYHETER

5-åriga Veras liv har mest bestått av sjukhusvistelser för att bota hennes leukemi. Men en dag fick hon glömma allt och träffa idolen Marcus på Bolibompa, gå på bio och åka limousine.

– Hon var överlycklig, säger hennes mamma Charlotta Blom.

När Vera var två år drabbades hon av cancerformen akut lymfatisk leukemi. Det var början på otaliga sjukhusvistelser, följdsjukdomar och behandlingar.

”Fruktansvärt som förälder”

I april förra året var cancern borta, och familjen Blom i Hägersten kunde andas ut.

Tre och en halv månad senare kom den tillbaka.

– Jag önskar inte min värsta ovän det här. Självklart är det mest synd om Vera, men att stå bredvid som förälder är fruktansvärt, säger mamman Charlotta Blom.

Men så i höstas – när Vera bodde på sjukhus – fick hon under en dag släppa tankarna på cancern och leva som en vanlig 5-åring. Ja, faktiskt ännu bättre.

Personalen på barnonkologen på Astrid Lindgrens barnsjukhus hade nämligen nominerat Vera till Min stora dag, organisationen som uppfyller önskningar åt barn med svåra sjukdomar och diagnoser.

– Det blev en fantastisk dag, och det verkar som om Vera fick en superadrenalinkick. Det var som om glädjen hjälpte hela hennes kropp, berättar Charlotta.

Bio i egen salong

Vera fick bland annat åka och träffa Tobbe Trollkarl och sin idol programledaren Marcus Granseth på SVT:s Bolibompa. Hon gick och såg ”Hitta Doris” på bio – i egen salong eftersom hon är så infektionskänslig. Och dessutom välja och vraka i en pysselaffär och åka limousine.

Med sig hade Vera en egen sjuksköterska, redo med antibiotika, morfin och andra läkemedel.

– Så många har engagerat sig i hennes öde, och är vana vid att gråta. Nu fick alla gråta av glädje i stället, säger Charlotta.

– Och Vera pratade om detta så mycket efteråt.

Nu äntligen är cancern utplånad. Förhoppningen är att Vera ska bli helt frisk, efter att ha genomgått en stamcellstransplantation.

Lever isolerat

Men efter transplantationen är hon extremt infektionskänslig, så just nu lever familjen – Vera, mamma, pappa och en 1-årig lillebror – på ett väldigt speciellt sätt:

– I minst ett halvår måste vi leva väldigt isolerade. Vera kan inte vara på dagis, i affärer, bibliotek eller någonting. Hon är hemma med oss, helt enkelt. Det är som om hela hennes kropp startar om på noll, utan vaccinationer och immunförsvar.

Om ett halvår är Vera sex år, och kan förhoppningsvis börja leva mer som vanligt.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Familj

Cancer