Almedalen 2016

Prins Daniel: "Gå ut och lek med barnen"

Av: 

Helena Mastberg

GODA NYHETER

Drar i gång ny hälsokampanj i dag

I dag går startskottet för kronprinsparets nya hälsokampanj Generation Pep. Alarmerande siffror visar att vi aldrig tidigare suttit så mycket som vi gör i dag – och speciellt barnen måste få röra sig mer.

– Det går inte att som förälder själv sitta och bränna av tv-serier och säga åt barnen att sticka ut och leka. Gå och lek med barnen! uppmanar prins Daniel som älskar att leka i lekparken med sin dotter prinsessan Estelle.

– Något som oroar mig väldigt mycket är att hälsa är så ojämlikt. Beroende på i vilken familj man föds och var man bor är risken att få diabetes upp till tre gånger så hög.

Därför tycker han att det känns väldigt viktigt att få presentera nya hälsoinitiativ Generation Pep.

– Jag och kronprinsessan tillsammans med våra samarbetspartners vill sprida kunskap och skapa engagemang kring folkhälsa och fysisk aktivitet för barn och unga. Vi vet att det är så himla viktigt att man redan i tidig ålder introduceras för fysisk aktivitet. För känner man sig fysiskt kapabel är det något man tar med sig för resten av livet. Det stärker självkänslan.

Äter mest godis i världen

– Vi är ett friskt land, men tendensen är allt utom bra. Vi är ett av de länder i Europa som sitter mest stilla av alla. Och vi äter mer godis än nåt annat folk i hela världen gör, runt 15 kilo per år och person.

Många barn ägnar flera timmar om dagen åt att sitta framför dataskärmen.

– Studier visar att fyraåringar i dag tillbringar nästan hälften av sin vakna tid stillasittande, säger prins Daniel.

Det är en siffra som berör prins Daniel extra mycket, då han själv har en fyraårig dotter hemma.

Hur vill prins Daniel vara en förebild för sina egna barn prinsessan Estelle och prins Oscar?

– När det handlar om hälsa som vi pratar om här i dag så tror jag väldigt mycket att barn gör som vi som föräldrar gör. Jag tror mycket på att ta med sig barnen ut och att de får vara med i allt man gör. Då rör sig barnen också mycket. Sitter jag framför datorn så finns det ju en tendens att barnen också gör det, säger prins Daniel till Aftonbladets reporter. 

Vilka är prins Daniels egna favoritaktiviteter med barnen?

– Det finns väldigt mycket som jag gillar att göra med barnen. På vintern är det underbart att gå ut i parken och åka lite pulka. Och att åka till någon lekpark tycker jag är fantastiskt kul. Att se den här energin och glädjen. Det är ju inte så att springet i barns ben har försvunnit, utan det handlar om att vi vuxna måste se till att stötta. Det måste var värt någonting för barn att röra sig.

Vad händer i prinsessan Estelles utveckling just nu?

– Det är väldigt mycket, säger Daniel och skrattar.

– Jag hänger inte riktigt med där. Det går så snabbt, och det är fantastiskt kul.

Press i sociala medier

Prins Daniel tror att alla träningsbilder i sociala medier skapar stor stress och press på många. Och han påpekar att det är inte helt enkelt för föräldrar att få tiden att räcka till.

– Jag tror att det är otroligt viktigt att man har approachen att addera goda vanor, mer än att fokusera på att ta bort de dåliga.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2016

Prins Daniel

Hälsa

Politik

Prinsessan Estelle