Alla hjärtans dag 14 februari – därför firar vi dagen

Därför firas högtiden Alla hjärtans dag

14 februari är Alla hjärtans dag. Alltså ett perfekt tillfälle att bjuda sin käresta på romantisk middag, choklad eller blommor.
Men vad, varför och hur är det egentligen vi firar?

Alla hjärtans dag 2021

Förebilden till Alla hjärtans dag, som vi känner den i Sverige, kommer från USA. Där kallas den för Valentine’s Day och växte fram under första halvan av 1900-talet.

Sanningen är att vi i Sverige var ganska sena på alla hjärtans dag-bollen, om man jämför med en del andra kulturer.

Enligt till exempel engelsk och fransk tradition får man spola ända tillbaka till medeltiden för att hitta den speciella dagens rötter: Där firade man med vårfest.

Men vem var Valentin?

Den 14 februari har Valentin namnsdag. Men förutom att han var ett romerskt helgon så vet inte historikerna särskilt mycket om honom.

Anledningen till att han ändå fortfarande är känd än idag är att 14 februari på medeltiden ansågs vara den dag då fåglarna bildade par. I England och Frankrike utsågs därför byns pojkar och flickor till låtsaspar för ett år på Valentindagen.

Hur ska man fira Alla hjärtans dag?

Det är populärt att ge bort presenter. Och det var faktiskt genom just handeln som Alla hjärtans dag nådde Sverige. Butikerna och försäljarna såg marknadsföringsmöjligheter.

Den första skyltningen i Sverige skedde år 1956, och efter det har försäljningen av blommor och godis skjutit i höjden. Ett år såldes faktiskt ett par miljoner rosor, som är den mest populära blomman att ge bort. Men det säljs även friskt med tulpaner och annat blomster.

Skäm bort din älskling på Alla hjärtans dag
Skäm bort din älskling på Alla hjärtans dag

… och vad ska man inte ge bort i present?

Försök att undvika chokladaskar och geléhjärtan. Inte ens en på 25 personer gillar dem, enligt statistik från Svensk handel.

Köp inte heller prylar till hemmet och framför allt inte köksredskap. Att ge bort träningsredskap och kläder fungerar endast i undantagsfall.

Publisert:

LÄS VIDARE