Forskare: Här är det nya preventivmedlet för män

Av: Christina Smedbakken

Publicerad:
Uppdaterad:
Den nya gelen har visat sig effektiv på apor.
Foto: TT / Montage
Den nya gelen har visat sig effektiv på apor.

Ett nytt preventivmedel för män fungerar pålitligt och felfritt.

Det visar en amerikansk studie som utförts på apor.

Forskarna hoppas att metoden snart ska kunna användas av människor, skriver vetenskapssajten IFL Science.

Kondomer eller sterilisering har länge varit de enda preventivmetoderna tillgängliga för män. Nya studier visar dock att detta snart kan komma att ändras. En gel som injiceras i sädesledaren har, enligt en ny studie publicerad i den vetenskapliga online-tidskriften Basic and Clinical Andrology, visat sig vara hundra procent pålitlig och inte ge större biverkningar.

När gelen injiceras i sädesledaren fyller den ut hålrummen så att spermier inte kan passera förbi utan istället återupptas av kroppen. Den innehåller inga gifter eller hormoner och tidigare studier på kaniner har visat att den kan lösas upp igen med hjälp av ultraljud, skriver IFL Science.

Inga befruktningar

Den nya amerikanska studien innefattade 16 fullvuxna aphanar. De injicerades med gelen och släpptes sedan tillbaka i sina respektive hägn tillsammans med fertila honor. Där observerades de i minst en parningssäsong (ungefär sex månader) och upp till två år. Inga apungar tillkom under den här tiden och bara en mindre biverkning observerades hos en av aporna, där sperma samlats till en hård knöl i sädesledaren.

Forskarna bakom studien vill nu undersöka om gelen även på apor kan lösas upp med hjälp av ultraljud.

I förlängningen hoppas de sedan att den snart kan fungera som ett pålitligt kondomalternativ för människor, skriver de i sin pressrelease.

Publicerad: