Goda nyheter

Jonathan, 13, ville bara ha en tandkräm – då grep främlingar in

Av: 

Dennis Jörnmark Callstam

GODA NYHETER

När autistiske Jonathans favorittandkräm tog slut ville han inte borsta tänderna längre. Mamma Anna vände sig då till Facebook – och fick ett enormt gensvar, skriver GT.

– Jonathan är så glad! Det har kommit tuber från hela landet, säger Anna till Aftonbladet.

För några veckor sedan stod det klart att Jonathan Sandström, 13, från Borås hade fått rejäla tandproblem. Den autistiske killen gillar nämligen inte att borsta tänderna särskilt mycket – ska det ske, så ska det ske med favorittandkrämen.

Smaken och den blåa färgen är det viktigaste. Men nu hade Colgate ändrat receptet, och det föll inte i god jord hos Jonathan.

– Senast de bytte till en ny formula hade han också jättemycket problem. Jonathan har en historia av att ha problem med att borsta tänderna, säger mamma Anna.

Bland annat levererade Colgate sin allra sista tandkrämstub gjord enligt favoritreceptet.
Bland annat levererade Colgate sin allra sista tandkrämstub gjord enligt favoritreceptet.

Blev en succé

Så Anna vände sig till Internet med ett rop på hjälp. Hon skrev i en Facebookgrupp för föräldrar till barn med funktionsvariation där hon berättade om situationen. Där fick hon respons, bland annat från en tjej som ville dela inlägget utanför gruppen.

Det godkände Anna – och snart strömmade tandkrämstuberna in till familjen Sandström.

– Det har blivit ett jätteresultat, det har kommit ungefär 50 tuber, säger Anna.

Sonen är också överlycklig över responsen.

– Jonathan är så glad! Det har kommit från hela landet, man blir väldigt, väldigt glad i hjärtat.

Jonathan tycker också om att spela trummor.

Fick allra sista tuben

Dessutom ställde företaget Colgate, som ligger bakom favorittandkrämen, upp. De skickade sin allra sista tub gjord enligt det gamla receptet till Jonathan. Eftersom Jonathan gör av med ungefär en tub tandkräm i månaden räknar Anna med att den här laddningen kommer räcka länge.

Hon hoppas att företag kan bli bättre på att tänka på autistiska personer när de jobbar med produktutveckling. Hon driver sedan länge en blogg om att ha ett autistiskt barn.

– De här barnen är väldigt känsliga för smak- och utseendeförändringar. De är väldigt duktiga på detaljer, det har sina nackdelar, säger Anna.

Men fördelarna är förstås långt större, säger mamman. Jonathan är oerhört duktig på att bygga saker, och tillbringar mycket tid i ett arkitektprogram på datorn där hemma. Där har han bland annat designat en egen Mcdonaldsrestaurang.

– Det finns fantastiska utvecklingsmöjligheter för de här barnen. Samhället borde kunna använda deras specialintressen till något fantastiskt, säger Anna.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

LÄS VIDARE

Liv, 6, skänker håret till Barncancerfonden

ÄMNEN I ARTIKELN

Goda nyheter

Borås

Autism

Familj

Colgate

Facebook