Matjätten inför ”papperslösa” kvitton i affärer

avMalin Wigen

För att värna om miljön och minska nedskräpningen kommer kunder under 2018 att kunna välja ett digitalt kvitto i mataffärer, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

1 av 2 | Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kunder kommer att kunna välja att få ett digitalt kvitto.

För att minska nedskräpningen och främja miljön kommer kunder snart att kunna välja ett digitalt kvitto i stället för ett papperskvitto, om de handlar på Willys eller Hemköps butiker.

I höstas inleddes ett pilotprojekt där några butiker fick testa digitala kvitton. Det är medarbetare inom Axfood som varit testpersoner.

– Piloten har hittills fallit ut till belåtenhet och visar den senare utvärderingen detsamma kommer vi att gå i skarpt läge till kund någon gång under första halvåret 2018, säger Bo Bäckström, systemchef på Axfood, i ett pressmeddelande.

Förbrukningen motsvarar 60 000 träd

Enligt Svensk handel skrivs det ut cirka 1,7 miljarder papperskvitton varje år. De flesta slängs direkt i papperskorgen. Förbrukningen av papperskvitton i Sverige uppges motsvara cirka 60 000 träd årligen.

– Om kunderna i samtliga våra cirka 500 butiker skulle välja digitala kvitton skulle det betyda att vi sparar drygt 255 miljoner papperskvitton om året, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, i pressmeddelandet och fortsätter:

– Digitala kvitton går helt i linje med Axfoods hållbarhetsarbete.

Följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Axfood