Goda nyheter

James, 81, har räddat livet på miljontals bebisar

avMiriam Bratt

1 av 2 | Foto: CB2/ZOB / WENN.com

81-åriga James Harrison – även kalladmannen med den gyllene armen – har donerat blod under 60 år.

Genom sin insats tror australiensiska Röda Korset att han har räddat livet på 2,4 miljoner bebisar.

I fredags valde han att pensionera sig från blodgivandet.

Under 60 års tid har James Harrison, 81, från Australien donerat blod. Insatsen har lett till att tusentals bebisar har kunnat räddats, skriver Hälsoliv.

När James var 14 år opererades hans ena lunga bort. Under det omfattande kirurgiska ingreppet var donerat blod avgörande för att han skulle överleva. Sedan dess har han alltid brunnit för att själv ge blod.

Men i fredags valde James, eller mannen med den gyllene armen, att pensionera sig från blodgivandet, enligt CNN.

Räddat livet på 2,4 miljoner bebisar

Enligt australiensiska Röda Korset har han hjälpt att rädda livet på mer än 2,4 miljoner bebisar. Mannen med guldarmen har nämligen blod som innehåller unika, sjukdomsbekämpande antikroppar som i sin tur används för att utveckla en injektion som kallas Anti-D. Det hjälper till att bekämpa en sjukdom som heter Rhesus faktor.

Rhesus faktor kan drabba gravida personer om de har en Rh-negatv blodgrupp när fostret i magen har en Rh-positiv blodgrupp. Det gör att den gravida kan börja bilda antikroppar mot fostret och utgången för barnet kan bli dödlig.

Unik blodgrupp

Några år efter att James började donera blod upptäckte läkarna att hans blod innehöll just den antikropp som kan användas för att skapa Anti-D-injektioner. Då valde han att börja donera blodplasma för att kunna hjälpa så många som möjligt.

Läkarna tror att hans sällsynta blodtyp kan bero på de transfusioner som han fick när han var 14 år och opererades, men helt säkra är de inte.

Följ Goda nyheter på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM