Jennifer skjutsar hem tjejer från festivalen

1 av 2 | Foto: ”Jag vill att min stad ska kunna vara trygg” säger Jennifer.
GODA NYHETER

Sommarens festivaler har haft en sorgkant av sexuella ofredanden. Därför bestämde sig Jennifer Jansson, 18, för att själv skjutsa hem tjejer från Arvika Hamnfest, skriver Arvika Nyheter.

På torsdag drar festivalen Arvika Hamnfest i gång årets upplaga. Men efter att många festivaler i sommar har omgärdats av skriverier om våldtäkter, sexuella övergrepp och ofredanden kände Jennifer Jansson, 18, viss oro inför helgens festligheter. Därför bestämde hon sig för att hjälpa till – genom att erbjuda tjejer gratis skjuts hem från festivalen.

– Jag ska själv inte gå på festivalen i år då jag jobbar hela helgen. Men eftersom jag själv bor i Arvika vill jag att min stad ska kunna vara trygg och att folk inte ska behöva vara rädda. Så då tänkte jag att jag lika gärna kan hjälpa till, säger hon till Aftonbladet.

Fått stort gensvar – ”visar att det behövs”

Jennifer har dock varit på festivalen tidigare år och vet hur otryggt det kan kännas att gå hem sent på kvällen.

– Vi har tänkt smart och gått 5-6 stycken tillsammans. Men så går en i taget hem till sig och eftersom jag bor längst bort har jag alltid blivit själv till slut. Då har jag sprungit hela sista biten.

Efter att hon skrivit en statusuppdatering om sin idé fick hon så stort gensvar att hon startade en stängd Facebookgrupp – ”Tjejers trygghet Arvika”.

– Det är lite för att hålla koll på vilka som skjutsar så inte vem som helst kan plocka upp tjejerna. I dagsläget är vi åtta chaufförer som ska hjälpas åt att hämta upp tjejer från festen. Över 500 har gått med i gruppen och det är redan några som hört av sig och undrat om de kan få skjuts.

Jennifer säger att hon aldrig trodde att så många skulle vara intresserade av att hjälpa till.

– Jag tänkte bara att jag ville hjälpa folk att komma hem. Men det här visar ju att det är något som verkligen behövs. Några som inte kan hämta upp folk har också erbjudit sig att donera bensinpengar till oss. Det känns kul.

Ett par stycken har dessutom hört av sig till Jennifer och varit oroliga för hennes egen säkerhet – ska hon verkligen som ung tjej åka ensam i en bil?

– Det är snällt att de tänker på mig men jag tror nog att det kommer att gå bra. Jag kan låsa min bil inifrån och då kan ingen komma in.

ARTIKELN HANDLAR OM

Arvika