Paret lämnade allt för sin drömresa

Elin & Adam gjorde det andra fantiserar om

Elin Bergman och Adam Bernunger lämnade allt för att segla ett år på världshaven.

Nu är de tillbaka, efter både fantastiska upplevelser och svåra äventyr.

– En natt var vi rädda att aldrig nå land igen, berättar Elin.

I förra augusti gjorde Elin Bergman, 40, och sambon Adam Bernunger, 39, verklighet av sin stora dröm: Att segla över Atlanten och mer därtill. Periodvis var även Adams son Dante, 6, med.

– Resan har inneburit en otrolig personlig utveckling. Alla utmaningar har visat vad jag kan stå ut med och vad jag klarar av. Jag vet att jag kan tackla problem utan att bryta ihop. Det är en del av tjusningen, säger Elin.

– Allting under en segling är så extremt på riktigt. Du är hela tiden i ditt hem och gör ditt yttersta för att klara allt. Och att vara två eller tre personer på en båt kan vara krisigt för ett förhållande – vi träffade par som varit ihop i tjugo år som skilde sig på vägen.

Elin berättar att Adam kan vara rätt nöjd utan socialt umgänge, medan hon själv gärna har folk omkring sig. De träffade också vänner längs vägen, och det blev en hel del tid för att läsa och lyssna på poddar.

– Allt handlar om kommunikation, det gäller att prata med varandra och att kunna anpassa sig.

Seglatsen började med en rutt från Sverige längs med hela Europa ner till Kanarieöarna. Därefter var det dags för den svåraste och längsta etappen – över Atlanten till Västindien. De hade tur, vädret visade sig från sin bästa sida med strålande sol i 22 dagar.

Men paret, som båda är engagerade i miljöfrågor, upplevde också sorgsna stunder.

– Haven är otroligt utfiskade bitvis, det är helt sjukt. Och vi såg enorma mängder plast i vattnet. Sophanteringen på vissa öar var så dålig att jag hellre behöll skräpet på båten till nästa ställe – batterier och allt bara slängdes i naturen huller om buller eller brändes upp i hål i marken.

Följ Goda nyheter på Facebook för fler liknande artiklar

Bakom den vackra ytan fanns enorma sopberg på vissa öar.
Bakom den vackra ytan fanns enorma sopberg på vissa öar.

Var du rädd någon gång?

– Ja, vi hamnade i ett riktigt hemskt oväder. Vi var utan land i sikte när det blåste upp mer och mer, det blev mörkt och det började åska och blixtra. Det kom en squall, som en minitornado, så att båten la sig på sidan. Det var som att hamna i en torktumlare. Det regnade så kraftigt att det kändes som att få en pool över sig. Dessutom fastnade en fastknuten hink i rodret så att båten inte gick att styra.

Till slut ebbade ovädret ut och Elin och Adam fick loss hinken.

– Jag har aldrig varit så lycklig över att se morgonljuset komma!

Vad var roligast på resan?

– Mest fantastiskt var Bahamas, naturen var ett paradis. Och Tobago, med mycket djungel och ganska vild natur. Där var det så mycket liv i vattnet, vi såg säkert hundra delfiner och en massa svärdfisk.

Blev resan som ni tänkt er?

– Både och. Mycket var fantastiskt härligt, utan vardagspusslet. Samtidigt var det mer att ett heltidsjobb än vi trodde. Det är alltid något som ska fixas.

Nu är det vardag igen, med fast mark under fötterna och tillbaka till jobben.

– Det var verkligen jättekul att träffa alla här hemma igen, säger Elin.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Goda nyheter: Nu startar de seglingen till andra sidan jorden
Publisert: